Składniki:

ciasto:

– 4 duże jabłka

– 1 kostka masła

– 1 szklanka cukru

– 1 cukier waniliowy

– 1 szklanka mąki

– 1 szklanka mąki ziemniaczanej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka octu

– 4 jajka

kruszonka:

-1/3 kostki masła

– 3 łyżki cukru

– mąka do obsypania rąk

– cukier cynamonowy

przyrządzanie:

Masło, cukry i jajka zmiksować na gładką masę, dodać mąki i proszek do pieczenia, na końcu ocet, dokładnie wymieszać. Wyłożyć blaszkę 24*28 papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Obrać jabłka i pokroić w półksiężyce, ułożyć jeden przy drugim na cieście. Przygotować kruszonkę zagniatając masło z cukrem i odrobiną mąki, ułożyć na warstwie jabłek. Posypać cukrem cynamonowym. Piec 30 minut w temperaturze 160 st., do suchego patyczka.

Ciasto doskonałe na jesienny podwieczorek, polecany z gorącą herbatką z miodem i cytryną