Bardzo prosty i szybki w wykonaniu jabłecznik na biszkopcie udaje się każdemu. Puszystość i delikatność tego jabłecznika sprawiają, iż szybko znika.

Wykonanie jabłecznika na biszkopcie jest prostsze niż by się wydawało.
Oto mój przepis: do garnka wybijamy trzy jajka i dosypujemy 3/4 szklanki cukru oraz masła roślinnego. Całość miksujemy około 8-10 minut im dużej tym jabłecznik bardziej delikatny. Następnym krokiem jest dosypanie niepełnych dwóch szklanek mąki i łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki starannie mieszamy ja używam miksera ale można pokusić się o wymieszanie drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą , można powiedzieć, że najgorsze mamy za sobą.

Między czasie obieramy jabłka, ja użyłam 3 dużych, kroimy je na grubsze paski.

Nasze ciasto wylewamy na blachę o średnicy 24 cm na wierzch kładziemy jabłka. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 – 50 minut w temperaturze 160 stopni. Długość pieczenia zależy od piekarnika jaki posiadamy.

Przepis: jabłecznik na biszkopcie

3 duże jabłka
3/4 szklanki cukru
masło roślinne
niepełne 2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka