Gdy mam ochotę na coś słodkiego i nie banalnego, zakładam fartuszek i zabieram się za pieczenie jabłecznika. Ten smaczny placek to doskonała uczta dla podniebienie oraz zmysłów. Smak jabłek i zapach unoszącego się cynamonu sprawiają, że jabłecznik jest tak ceniony od lat.

Zobacz mój przepis na smaczne ciasto – jabłecznik.

Aby przygotować smaczny jabłecznik musimy właściwie przygotować jabłka. Dobrze jest wybrać kruche, łatwiej się rozgotowują. Myjemy je, obieramy ze skóry i kroimy. Tak przygotowane wkładamy do garnka i podlewamy nie wielką ilością wody z dodatkiem 2 -3 łyżek cukru. Mieszamy do czasu do czasu.

W międzyczasie przygotujemy ciasto kruche na spód naszego jabłecznika

Do miseczki wsypujemy 2,5 szklanki mąki (wcześniej przesianej), łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół szklanki cukru, dodajemy margarynę (ja daję MR) oraz wybijam 5 żółtek. Składniki siekamy nożem aby wszystkie się połączyły. Robimy to do momentu aż ciasto będzie zwarte, więc troszkę pracy przed nami. Na sam koniec ostrożnie zlepiamy ciasto. Z tak przygotowanego ciasta odkładamy 1/3 na kruszonkę i wkładamy do zamrażalnika. Resztę wykładamy na blachę do pieczenia, wcześniej wysmarowaną masłem lub margaryną.

A teraz czas na pianę. Pół szklanki cukru pudru miksujemy z białkami i dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Miksujemy aż nasza piana będzie na tyle sztywna, że nie wypadnie z garnuszka.

I już prawie koniec pracy, wyjmyjemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na kruche ciasto, które mamy już na blasze wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem. Na to kładziemy pianę i kruszonkę.

Ciasto wstawiamy do piekarnika stopniowo zwiększając temperaturę do 175 stopnii, pieczemy około godziny. wszystko zależy jaki mamy piekarnik.

Mój, domowy przepis na jabłecznik

2,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
margaryna
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 białek
kg jabłek
łyżeczka (dwie) cynamonu