Jeśli się odchudzasz, powinieneś jeść jak najwięcej chudego ale zdrowego mięsa. Oczywiście większość myśli wyłącznie o kurczaku, jednak nie zapominajcie że indyk również ma pyszne i bardzo zdrowe mięso, które powinniśmy wprowadzać do naszego codziennego menu. Oto przepis na indyka z pieczarkami i imbirem.

– 180g piersi z indyka

– 30g imbiru

– 1 cebula

– 300g pieczarek

– 75g jogurtu naturalnego

– łyżeczka oleju

– sól, pieprz, słodka papryka, starty imbir, zioła prowansalskie

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wcześniej pokrojoną drobno w kosteczkę cebulę, którą teraz należy zeszklić. Następnie do tego dodajemy drobno posiekane pieczarki i wszystko dusimy pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie płuczemy i czyścimy mięso z indyka, które potem kroimy w mniejsze plastry i kawałeczki. Wrzucamy indyka na patelnię i dodajemy przyprawy starty imbir oraz inne. W takiej postaci dusimy jeszcze około 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy jogurt. Najlepiej abyśmy go wymieszali z łyżką soku z patelni i dopiero wtedy wlali całość do mięsa aby nam się nie zważył. Z jogurtem dusimy jeszcze chwilę i mamy gotowe pyszne i dietetyczne danie. Smacznego!