Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ kalafiora
  • 50 g zielonego groszku
  • 1 łyżka siekanego szpinaku
  • 2 zielone chilli
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • świeże liście kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Przepis:

Chilli siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w plastry. Kalafiora myjemy i dzielimy na cząstki. Zalewamy warzywa woda i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy szpinak i mieszamy całość, aby szpinak się rozmroził. Warzywa odcedzamy, dorzucamy do nich groszek. Warzywa ugniatamy na masę. Dodajemy do niej posiekane chilli, imbir, czosnek, kolendrę i kurkumę. Doprawiamy całość solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby masa przestygła. Z ostudzonej masy formujemy małe placuszki, panierujemy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Możemy serwować w bułce z dodatkiem świeżych warzyw ( pomidor, ogórek ). Znakomicie smakują z polane sosem czosnkowym.