Składniki:

1,5 kg świeżych grzybów
1 cebula
1 łyżka soli
1 litr wody do obgotowania grzybów

Składniki na zalewę:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
cebula pokrojona w krążki

Czas przygotowania: ok. 1 h.

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie oczyścić i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem wody i cebuli. Gotować, aż grzyby zmiękną (maślaki ok. 10 min., podgrzybki i borowiki ok. 30 min.). Wyjąć grzyby z wody i odsączyć, włożyć do słoików i ostudzić. Ocet rozcieńczyć w 3 szklankach wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy – gotować wszystko razem ok. 15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby tak, aby całkiem zakryć je zalewą. Zakręcić słoiki i odwrócić do góry nogami (sprawdzamy szczelność zakrętek). Pasteryzujemy ok. 20 min.