Składniki:

  • 120 g mąki, przesianej
  • 100 ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Z białek oddzielonych od żółtek ubijam pianę na sztywno.
  2. W osobnej misce żółtka miksuję z cukrem na „kogel-mogel” i dodaję mąkę, mleko, tłuszcz i sól. Gdy się wszystko połączy pianę z białek dodaję do masy żółtkowej i, już łyżką, mieszam wszystko delikatnie do połączenia składników.
  3. Ciasto, w zależności od patelni, dzielę na części lub nie. W przypadku małej patelni (tak do 15 cm) wyjdą dwie mniesze, lecz nadal sycące, porcje.
  4. Patelnię smaruję nieco tłuszczem, nagrzewam, wlewam wydzieloną partię ciasta i smażę je pod przykryciem na średnim ogniu.
  5. Po kilku minuach przekładam na drugą stronę. Grzybek powinien być miękki i rumiany z obu stron.

Podawanie:

Z dżemem, syropem klonowym, bitą śmietaną, owocami, cukrem, czekoladą, lodami.

Porada:

Opcjonalnie można dodać pół łyżeczki sody dla podkręcenia puszystości.