Skład:

bagietka     1      szt.
masło     1      kostka
czosnek     5      ząbek
bazylia
pietruszka
sól
pieprz
papryka słodka w proszku

Czas wykonania : 30 min.
Ilość porcji : 4
Opis potrawy :

Smakuje w każdym zestawieniu, jako przekąska bądź dodatek do dania
głównego.

Przepis :

Masło najlepiej wyjąc pół godziny wcześniej z lodówki, żeby nie było zbyt
twarde. Przełożyć do głębokiego talerza. 5 średniej wielkości ząbków
czosnku przecisnąć przez praskę bezpośrednio na masło, dodać posiekane
drobno zioła, mogą być również suszone , najlepiej według uznania. Doprawić
solą,pieprzem i słodką papryką. Całość wymieszać. Bagietkę pokroić w
talarki, najlepiej pod lekkim skosem. Wystarczy posmarować pokrojoną
bagietkę grubą warstwą przygotowanego masła, ułożyć na blaszce i wstawić do
nagrzanego do 180 st C piekarnika. Piec do zarumienienia, nie dłużej niż 15
min.