Składniki:

– 2,5 szklanki mąki

– 3 jajka

– 1/2 szklanki oleju Kujawskiego

– 1 szklanka maślanki

– 1 szklanka cukru

– 1 cukier waniliowy

– 1 mały proszek do pieczenia

– 2 gruszki i jabłko

na kruszonkę:

– 1/2 kostki masła

– cukier, szczypta cukru cynamonowego

Przyrządzanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy z cukrami. Stopniowo dodajemy na przemian mąkę, proszek do pieczenia i olej, potem maślankę, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy starte na tarce jabłko i gruszki. W misce ucieramy masło z cukrem robiąc kruszonkę, którą posypujemy owoce. Pieczemy w temp. 170 st. ok. 40 min. Smacznego