2 szklanki gro­chu (w połów­kach) namo­czyć we wrzątku na ok. 3 godziny.

0,5 kg kości scha­bo­wych
4 małe listki lau­rowe
3 ziela angiel­skie

zago­to­wać w 2 l wody.

Po ok. 1 godzi­nie dodać wypłu­kany groch i:
1 pie­truszkę
2 mar­chewki
pokro­jone w kosteczkę.

Gdy groch będzie miękki dodać:
5 ziem­nia­ków pokro­jo­nych w kosteczkę
kucha­rek do smaku

10 dag sło­niny
30 dag dobrej cien­kiej kieł­basy
30–40 dag boczku wędzo­nego

pokroić w kosteczkę.

Naj­pierw wysma­żyć sło­ninę, następ­nie dodać do niej kieł­basę. Nad­miar tłusz­czu odlać. Skwarki i kieł­basę doda­jemy do zupy.
Boczek sma­żymy i rów­nież doda­jemy do zupy.

2 ząbki czosnku prze­ci­snąć do garnka przez praskę.

Całość gotu­jemy, aż ziem­niaki będą mięk­kie. Dopra­wiamy solą, pie­przem i roz­tar­tym w dło­niach maje­ran­kiem.