Spożywając mięso najlepiej, jeśli jest ono gotowane lub grillowane. Oto, jak można przygotować pierś z kurczaka.

Składniki:

3 filety z piersi kurczaka,

2 szklanki ciepłej wody,

1 łyżka słodziku,

2 łyżeczki soli,

3 łyżeczki słodkiej papryki,

1 łyżeczka ziół prowansalskich,

pęczek świeżej bazylii,

szczypta świeżo zmielonego pieprzu,

2 cytryny pokrojone w plasterki,

5 ząbków czosnku przekrojonych na pół,

1 cebula pokrojona w talarki,

Przygotowanie:

Do miski z letnią wodą wsypać słodzik, zioła prowansalskie, sól, paprykę. Całość wymieszać. Do szczelnego worka przełożyć cebulę, połowę czosnku, kilka plasterków cytryny, nieco bazylii oraz filety z piersi kurczaka. Następnie pozostałą część cytryny, czosnku, bazylii. Wlać wodę z ziołami. Worek szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Przygotować ruszt smarując go olejem. Następnie na rozgrzanym ruszcie ułożyć piersi z kurczaka. Smażyć przez 5 minut każdą stronę. W czasie smażenia filet z kurczaka doprawić pieprzem.