Składniki:
4 dojrzałe pomidory
2 papryki
1 ogórek zielony
1 średnia cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
bazylia
łyżka octu winnego
kromka wyschniętego chleba, albo grzanek
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
zioła prowansalskie
100 ml soku pomidorowego *
Przepis:
Paprykę upiec w piekarniku w folii i zdjąć skórkę. Pomidory sparzyć i tak samo pozbyć się skórki. Ogórek i cebulę pokroić. Wszystkie warzywa razem z czosnkiem, koncentratem, bazylią i oliwą zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku,dodać ocet i jeszcze raz zmiksować. Jeżeli powstała masa jest dla nas za gęsta, dodajemy trochę soku pomidorowego. Następnie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie, do gazpacho dodajemy kostki lodu. Na końcu kruszymy chleb i ozdabiamy bazylią.