Składniki:

4 dojrzałe pomidory

2 papryki

1 ogórek zielony

1 średnia cebula

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

bazylia

łyżka octu winnego

kromka wyschniętego chleba, albo grzanek

2 łyżki oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

zioła prowansalskie

100 ml soku pomidorowego *

Przepis:

Paprykę upiec w piekarniku w folii i zdjąć skórkę. Pomidory sparzyć i tak samo pozbyć się skórki. Ogórek i cebulę pokroić. Wszystkie warzywa razem z czosnkiem, koncentratem, bazylią i oliwą zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku,dodać ocet i jeszcze raz zmiksować. Jeżeli powstała masa jest dla nas za gęsta, dodajemy trochę soku pomidorowego. Następnie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie, do gazpacho dodajemy kostki lodu. Na końcu kruszymy chleb i ozdabiamy bazylią.