Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 250 ml mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • 5 migdałów
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • szczypta kardamonu
  • pistacje lub wiórki kokosowe do dekoracji

Przepis:

Marchew obieramy i zacieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Migdały siekamy, a rodzynki zostawiamy do namoczenia na 30 minut.
Migdały prażymy na patelni i odstawiamy. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchew. Doprawiamy kardamonem. Smażymy ją na małym ogniu przez ok. 10 minut, często mieszając. W osobnym garnku gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć, zalewamy nim marchewkę. Mieszamy. Gdy mleko się zredukuje, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy do momentu, aż mleko całkowicie odparuje, a rozpuszczony cukier będzie widoczny na ściankach. Na końcu dodajemy rodzynki i migdały i odstawiamy do ostygnięcia.
Deser ten można serwować na ciepło lub zimno, udekorowany pistacjami lub wiórkami. Zimna halva bardzo łatwo się kroi.