Składniki:

  • 400 g miękkiego żółtego sera, 2 – 3 rodzaje (np. 200 g ementalera, 200g radamera itp.), startego na dużych oczkach tarki
  • 80 – 150 ml białego wina półwytrawnego (ilość wg smaku)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • szczypta ziół (np. oregano, bazylii, rozmarynu)

Przygotowanie:

  1. W rondlu ustawionym na średnim ogniu rozgrzewam ser ze śmietaną. Mieszając co jakiś czas dbam, by się pod żadnym pozorem nie przypalił. Trwa to kilka, kilkanaście minut.
  2. Gdy ser już będzie płynny, dodaję czosnek i wlewam wino.
  3. Po dokładnym wymieszaniu dodaję także skrobię ziemniaczaną. Mieszam by składniki się dokładnie połączyły.
    Warto zauważyć, że przed dodaniem mąki ser i wino się rozwarstwiają, dopiero skrobia pozwala uzyskać płynną konsystencję fondue.
  4. W tym momencie można też dodać zioła, dla przełamania smaku sera.
  5. Rondel zdejmuję z ognia i ustawiam nad podgrzwaczem – w taki sposób serwuję danie na stół.

Podawanie:

Z bagietką, pokrojoną w paski świeżą marchewką lub papryką, ogórkami itp., które zamacza się w roztopionym serze.

Porada:

Zamiast śmietany używa się też mleka albo kefiru. „Podstawowe” zestawy do przygotowania i podania fondue kosztują około 70 – 150 zł.