Składniki:

0,75 kg ugotowanych,pokrojonych w cienkie paseczki flaczków
Czerwona papryka
Cebula
Litr bulionu mięsnego
3 łyżki masła
Mały przecier pomidorowy
2 łyżki mąki
5 dag pikantnego sera żółtego
Listek laurowy
Majeranek
Ząbek czosnku, natka pietruszki, sól, czarny pieprz

Wykonanie: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać,pokroić w małą kostkę. W rondelku roztopić masło i wrzucić cebulę i paprykę, podsmażyć ciągle mieszając. Oprószyć mąką i połączyć z przecierem pomidorowym rozmieszanym w małej ilości wody. Dodać flaczki i bulion,posolić do smaku, przyprawić majerankiem. Wrzucić listek laurowy, zupę gotować około pół godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Natkę drobno posiekać, a czosnek obrać i rozgnieść na miazgę(można przepuścić przez praskę), dodać do zupy wraz z natką pietruszki startym serem. Podawać bardzo gorącą z grzankami.