Potrzebne składniki:

  • dwa opakowania filetów z dorsza Frosty (czyli 500-600 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżka stołowa kaparów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 gałązka selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • zioła i przyprawy (sól, pieprz, 1 liść laurowy)

Filety rybne dobrze rozmrażamy i delikatnie odciskamy w dłoniach.

Marchew skrobiemy, seler myjemy i oba warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę (można ją delikatnie zeszklić) i mieszamy z warzywami.

Do głębokiej patelni albo rondla wlewamy 1 łyżkę oliwy, na dnie układamy filety rybne, obkładamy je startymi warzywami i podsmażamy na małym ogniu.

Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy i połową posypujemy warzywa i rybę. Cytrynę przekrajamy i całość skrapiamy sokiem z jednej połówki cytryny oraz doprawiamy pieprzem i solą. Następnie całość zalewamy wodą aby ledwo przykrywała rybę i warzywa i całość dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut na dosyć małym ogniu.

W tym czasie do miseczki wyciskamy drugą połówkę cytryny. Pozostałą natkę pietruszki ponownie siekamy, wrzucamy do soku i ucieramy. Do miseczki dolewamy 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Kapary drobno siekamy i także dodajemy. Na sos doprawiamy pieprzem i solą (ja odlewam połowę sosu, miksuję za pomocą blendera i znów łączę sos).

Ugotowaną rybę wyjmujemy z wywaru i układamy na talerzu. Rybę polewamy przygotowanym zielonym sosem a obok układamy warzywa z wywaru. Rybę z sosem można posypać startą skórką z cytryny albo po protu pokrojoną w plastry cytryną.

Smacznego!