Potrzebne składniki:
- dwa opakowania filetów z dorsza Frosty (czyli 500-600 g)
- 1 mała cebula
- 1 marchew
- 1 łyżka stołowa kaparów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
- 1 gałązka selera naciowego
- oliwa z oliwek
- zioła i przyprawy (sól, pieprz, 1 liść laurowy)
Filety rybne dobrze rozmrażamy i delikatnie odciskamy w dłoniach.
Marchew skrobiemy, seler myjemy i oba warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę (można ją delikatnie zeszklić) i mieszamy z warzywami.
Do głębokiej patelni albo rondla wlewamy 1 łyżkę oliwy, na dnie układamy filety rybne, obkładamy je startymi warzywami i podsmażamy na małym ogniu.
Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy i połową posypujemy warzywa i rybę. Cytrynę przekrajamy i całość skrapiamy sokiem z jednej połówki cytryny oraz doprawiamy pieprzem i solą. Następnie całość zalewamy wodą aby ledwo przykrywała rybę i warzywa i całość dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut na dosyć małym ogniu.
W tym czasie do miseczki wyciskamy drugą połówkę cytryny. Pozostałą natkę pietruszki ponownie siekamy, wrzucamy do soku i ucieramy. Do miseczki dolewamy 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Kapary drobno siekamy i także dodajemy. Na sos doprawiamy pieprzem i solą (ja odlewam połowę sosu, miksuję za pomocą blendera i znów łączę sos).
Ugotowaną rybę wyjmujemy z wywaru i układamy na talerzu. Rybę polewamy przygotowanym zielonym sosem a obok układamy warzywa z wywaru. Rybę z sosem można posypać startą skórką z cytryny albo po protu pokrojoną w plastry cytryną.
Smacznego!