Domowy przepis na faworki - chrust

50 dag mąki
5 dag masła
5 żółtek
3 łyżki gęstej śmietany 18%
kieliszek spirytusu lub octu 5%
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder

Masło wkładamy do miski i zagniatamy / siekamy razem. Potem dodajemy żółtka, śmietanę, odrobinę soli. Wlewamy spirytus lub ocet (dzięki temu faworki są pulchniejsze i wchłaniają mniej tłuszczu). Wszystkie składniki wymieszać, po czym zagnieść ciasto, jak na makaron. Gdy zacznie odstawać od miski, przełożyć na stolnicę, wcześniej obsypaną mąką.
Gdy ciasto gotowe możemy brać się za rozwałkowywanie. Stopniowo, po kawałku wałkujemy ciasto, tak aby było bardzo cienkie. Im cieńsze, tym lepiej, najlepiej żeby miało około 1 milimetra. Następny krok, to pokrojenie rozwałkowanego ciasta na pasy szerokości – około 2-3 cm i długości około 10cm. Na środku paska należy zrobić nacięcie i jeden koniec paska przełożyć przez to nacięcie na drugą stronę.
Tak przygotowane paseczki można już smażyć we wcześniej rozgrzanym smalcu. ( Temp około 170C). Najlepiej sprawdzić, wsadzając pasek ciasta na tłuszcz. Jeśli faworek natychmiast wypłynie, a tłuszcz się zapieni, to znak że możemy smażyć.