Jeśli chcesz przyrządzić danie z papryki wypróbuj koniecznie poniższy przepis na faszerowaną paprykę (nadziewaną paprykę). Pyszna papryka idealnie komponuje się z mięsem z indyka.

Odpowiednio podana faszerowana papryka może stanowić główne danie podczas romantycznej kolacji, np. w walentynki.

Składniki 3 osoby

  • czerwona papryka 3 sztuki
  • mięso mielone z indyka 500 g
  • cebula 2 sztuki
  • papryka żółta 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól, pieprz według uznania
  • ulubione zioła według uznania
  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas pieczenia:
  • Czas smażenia:
  • Łączny czas:

Sposób przygotowania

Umytą czerwoną paprykę kroimy wzdłuż na połowę, odrzucamy gniazda nasienne i białe włókna, środki oprószamy pieprzem i solą. Mięso smażymy na wysmarowanej oliwą patelni z odrobiną soli i pieprzu. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekaną w kosteczkę żółtą paprykę i smażymy jeszcze przez ok 3 min.

Ryż, mięso, paprykę z cebulą – mieszamy dodajemy zioła do smaku.