Składniki:

500 g makaronu

2 średniej wielkości cukinie

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

bazylia, oregano, tymianek

sól, pieprz

oliwa z oliwek

parmezan do posypania

Cukinię kroimy w kostkę lub półplasterki, solimy i odstawiamy na kilka minut aby zmiękła. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy cukinię oraz zioła, które dobieramy według gustu. U mnie to bazylia, oregano i tymianek. Dusimy wszystko kilka minut na wolnym ogniu do czasu aż cukinia będzie miękka. Makaron – w tej wersji świetnie sprawdza się również makaron pełnoziarnisty – gotujemy al dente. Zależnie od upodobań, ugotowany makaron mieszamy z cukinią lub podajemy jak na zdjęciu. Wierzch posypujemy pieprzem oraz startym parmezanem.