Składniki:

  • 500 g dyni
  • 150 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek migdałów
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki masła
  • skórka cytrynowa wg uznania
  • bita śmietana wg uznania

Przepis:

Dynie obieramy, usuwamy ziarna i białe włókna oraz kroimy w kostkę. Władamy dynię do garnka i zasypujemy cukrem. Wlewamy mleko i dodajemy masło. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, aż masa zgęstniej. Odstawiamy i doprawiamy imbirem, skórką cytrynową i gałką muszkatołową. Całość mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i przekładamy do niego masę. Zapiekamy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 15 minut. Smakuje wyśmienicie zarówno ciepłe jak i zimne.  Dekorujemy bitą śmietaną.