Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 6 pomidorów
  • 200 g sera panir ( ewentualnie białego )
  • 450 g zielonego groszku
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g prażonych migdałów
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 liście laurowe
  • kilka goździków
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 ml wody
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki oleju

Przepis:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w ćwiartki. Ser kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozgrzewamy olej w garnku i wrzucamy goździki, kardamon, cynamon i liście laurowe. Smażymy przez 1 minutę, cały czas mieszając. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy do momentu aż się zrumienią. Następnie dodajemy groszek i kurkumę. Smażymy ok. 1 minuty, mieszając. Składniki zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Po upływie tego czasu, dodajemy pomidory, imbir, gałkę muszkatołową, cukier i sól. Całość mieszamy i jeszcze raz podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem następne 5 minut. Na końcu dodajemy śmietanę, kolendrę, prażone migdały i wcześniej podsmażony ser. Podajemy gorące, usuwając wcześniej liście laurowe, laskę cynamonu i goździki.