Proste do przygotowania ciasto drożdżowe zaplecione w tradycyjny warkocz. Wypróbuj przepis i upiecz, sprawdź jak rewelacyjnie smakuje drożdżowy warkocz z herbatą i do tego posmarowany masłem idealny dodatek do śniadania. Z podanej porcji powstaje 3 drożdżowe warkocze. Można je wedle uznania posypać płatkami migdałowymi lub makiem.

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE NA 3 WARKOCZE 6 dag drożdży 350 ml mleka 70 dag mąki 9 dag cukru szczypta soli 19 dag masła 22 g cukru waniliowego 4 jajka + 2 białka NA WIERZCH 2 żółtka 3 łyżki mleka (lub wody) płatki migdałowe do posypania Przepis: Na wstępie drożdże pokruszyć i wymieszać ze 155 ml letniego mleka.

W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Pośrodku zrobić zagłębienie i wlać rozmieszane wcześniej na jedną masę drożdże z mlekiem, lekko wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 25 – 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie w małym garnku, na wolnym ogniu, stopić masło i następnie przestudzić. Dodać do wyrośniętego zaczynu, wlać pozostałą resztę mleka, dodać cukier waniliowy oraz następnie pozostałe jajka i białko. Wyrobić wszystko razem jednolite, gładkie ciasto, które łatwo odchodzi od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 35 – 45 minut. Następnie ciasto ponownie rozgnieść, przełożyć na stolnicę wysypaną mąką (tak aby ciasto nie przykleiło się do stolnicy i do rąk), podzielić na 9 części i z każdej uformować wałek równej długości. Ułożyć po 4 wałki jeden obok drugiego i zapleść 3 warkocze przekładając jeden, drugi i trzeci (tak jak tradycyjny warkocz z włosów). Warkocze przełożyć do foremki (długość foremki 45 cm) wyłożonej specjalnym papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i pozostawić 25 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie warkocze posmarować żółtkiem roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi (można również posypać małą ilością maku). Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Wyjąć z piekarnika i przestudzić, kroić na kromki (można podawać z masłem lub nutellą).