Przygotowanie tego dorsza jest naprawdę banalne i szybkie, a mimo to smaczne i może zadowolić naprawdę wybrednych smakoszy.

Do przygotowania ryby i sosu dla 4 osób będziemy potrzebowali:

4 spore filety dorsza (można wziąć jeden więcej ponieważ często jeden kawałek się rozpada;) )
Około 0.5 kg pora
1 ząbek czosnku
Pół cebuli małej
0.5 Litra śmietany (18)
50gr masła
Szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich(suszonych)
Odrobina oliwa z oliwek
30gr mąki

 

Więc zacznijmy od przyprawienia dorsza, zaczynając od soli posypujemy delikatnie rybę z obydwu stron, następnie pieprzem i ziołami prowansalskimi. Po przyprawieniu odstawiamy na co najmniej 15 min do lodówki(najlepiej zakryć folią żeby nie zapachniła lodówki…

W miedzy czasie siekamy por na pół plasterki, czym drobniej tym lepiej. Potem siekamy cebulę i czosnek i wszystko mieszamy(pamiętajmy że por trzeba umyć a cebulę i czosnek nie)
Do dużego garnka wrzucamy połowę mieszanki z porem do garnka po czym polewamy odrobiną oliwy z oliwek(trzeba zadbać aby całe dno garnka było zakryte), na to kładziemy rybę(BYLE NIE NA SOBIE! Z MAŁYMI ODSTĘPAMI POMIĘDZY FILETAMI) i posypujemy reszta mieszanki. I całość zakrywamy pokrywką i na niewielkim ogniu dusimy przez około 20 minut. Po czym dodajemy masło (trzeba jak najbardziej położyć żeby trafiło na rybę) i zakrywamy jeszcze na 5 minut.

Teraz bardzo trudne zadanie… Ryba jest teraz bardzo delikatna i się rozpada musimy wyciągnąć filety tak aby zostały całe…(możemy przy tym załapać troszkę poru ale nie za dużo). Gdy wyciągniemy rybę musimy wlać śmietanę i wsypać mąkę(jeżeli nie chcesz aby powstały grudki najpierw wymieszaj mąkę z odrobiną ciepłej wody). Gdy dodamy wszystko na dużym ogniu ciągle mieszając musimy dopilnować aby sos odrobinę zgęstniał. Możemy spróbować czy nie trzeba dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku. Następnie na talerzu polewamy rybę sosem i serwujemy, danie gotowe.