Trudno wyobrazić sobie bardziej orzeźwiający deser. Dziś zachęcam do samodzielnego przygotowania tradycyjnych lodów śmietankowych, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Do przyrządzenia 3 niewielkich porcji lodów potrzebować będziemy:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli

Krok po kroku:

  1. Śmietankę schładzamy, następnie ubijamy do chwili, aż zgęstnieje, ale nie stanie się sztywna.
  2. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek z dodatkiem odrobiny soli. Pod koniec ubijania dosypujemy połowę cukru.
  3. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru.
  4. Wszystkie składniki przelewamy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy.
  5. Odstawiamy do zamrażarki na 6-8 godzin. Smacznego!