Masz ochotę na domowe cukierki?

To dopiero atrakcja i uczta podniebienia! Podobno smakują rewelacyjnie. A… jak właściwie je zrobić? Spytaliśmy o to bardzo zdolnej gospodyni domowej, której dzieci wprost przepadają za tego typu cukierkami. Zdradziła ona nam przepis na domowe cukierki. A oto on:

„Do rondelka należy wsypać szklankę cukru, pół szklanki śmietany lub mleka. Chociaż najlepsza byłaby śmietana, bo wtedy nasze cukierki byłyby najbardziej kruche, smaczne i przypominały cukierki krówki.

Do tego wszystkiego dodajemy też łyżkę wody i kopiastą łyżkę kakao. To wszystko na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Jednocześnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy tak długo, aż cukierki zaczną trochę gęstnieć. Wówczas wystawiamy rondel i mieszamy łyżką cukierki. Po pięciu minutach nasze cukierki są gotowe i smakują za więcej.

Można również, zamiast śmietany, wlać mleko i 2 łyżki masła, albo… ¼ szklanki mleka i ¼ szklanki śmietany oraz 1 łyżkę masła. Cukierki będą równie smaczne, a może nawet… smaczniejsze.

Jeśli natomiast ktoś nie chce wsypywać kakaa lub nie ma go w kuchni, również jest i na to rada. Cukier, mleko i masło mieszamy w takiej sytuacji tak długo, aż zacznie brązowieć. Wówczas wystawiamy rondel i mieszamy drewnianą łyżką aż do zgęstnienia”.

Gospodyni przyznaje, że cukierki tego typu są ogromną frajdą, a ich jedzenie może być wielką przygodą, szczególnie dla dzieci. Słodycze te są słodkie i kruchutkie. Jeśli posmakuje się jednego cukierka, ma się ochotę sięgnąć po następny smakołyk. W niedługim czasie domowe cukierki szybko znikają z półmiska.