Czekolada – kto jej nie lubi?

Uwielbiają ją wszyscy, dzieci, dorośli… Jest bowiem świetnym antidotum na smutki, no i jest smaczna. Ale czy ktoś wie jak można zrobić czekoladę samemu? No bo wiadomo, czasem dopadnie nas ochota na czekoladowe słodkości, a w szafie brakuje naszej upragnionej czekoladki.

W takim wypadku najlepiej zaopatrzyć się w mleko, kakao, masło, mleko w proszku i cukier. Szklankę cukru wkładamy do garnuszka, dodajemy pół szklanki mleka oraz pół kostki masła. Wszystko podgrzewamy tak, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy 2 szklanki mleka w proszku.

Co dalej? Otóż jak masa zacznie gęstnieć, wlewamy wszystko do miseczki wysmarowanej masłem lub wyłożonej folią. No a potem czekamy aż nasza czekolada zgęstnieje. Następnie kroimy wszystko w kawałeczki.

Taka czekolada, własnoręcznie robiona przywodzi na myśl smak dzieciństwa. Oczywiście zawsze można sobie kupić czekoladę w sklepie, jednak nie ma to jak samemu zrobić czekoladowe pyszności.

Zresztą każda gospodyni może mieć swój specjalny przepis na czekoladę. Niektórzy dodają więcej masła, niektórzy nie dodają mleka w proszku. Można też dodać trochę śmietanki. Tajemnicą czekoladowego przepisu mogą być indywidualne proporcje składników.

Można też dodać do czekolady trochę budyniu śmietankowego lub waniliowego, a także zrobić czekoladę z herbatnikami. Niektóre gospodynie proponują też, aby do czekolady dodać trochę alkoholu. Wszystko zresztą zależy od naszej wyobraźni i gustu.