Czekolada domowa, przepis można znaleźć też pod nazwą blok czekoladowy. Tradycyjny, bardzo stary przepis. Myślę, że może Wam przypomnieć smaki dzieciństwa. Jedno jest pewne- czekolada jest przepyszna!

Składniki:

pół kostki masła

szklanka cukru

pół paczki mleka w proszku ( 125 gram )

3 duże łyżki kakao

1/3 szklanki wody

W garnku o cienkim dnie podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż masło się rozpuści ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy na chwilę, żeby nasza mieszanka ostygła. W międzyczasie w miseczce mieszamy dokładnie mleko w proszku z kakao, następnie wsypujemy to bardzo powoli do ciepłego, rozpuszczonego masła ciągle mieszając. Możemy użyć ręcznego miksera aby mieć pewność, że nie powstaną grudki lub jeśli wolicie możecie bardzo energicznie mieszać trzepaczką.  Tak powstałą czekoladę możemy przelać do naczynia, schłodzić w lodówce i podawać pokrojoną w kosteczki, możemy jej użyć jako polewy lub w płynnej formie jako ciepły dodatek do owoców czy deserów.