Placuszki otrębowe

2 jajka 4 czubiaste łyżki serka wiejskiego do 4% tłuszczu 4 łyżki otrębów owsianych słodzik cynamon, aromat do ciast Składniki wymieszać, a następnie rozdrobnić blenderem. Dodać do smaku ulubiony aromat do ciast i cynamon. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu.

Nadziewane papryki

4  czerwone papryki 500g mięsa mielonego z indyka 2 jaja pół cebuli 1 ząbek czosnku przyprawy wg uznania Papryki umyć, odciąć górę i wyjąć gniazda nasienne. Mięso mielone wymieszać z:  jajkami, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawami. Wypełnić papryki mięsem, zapakować do naczynia żaroodpornego (dzięki temu papryki trzymają pion na czas […]

Herbatniki

1 łyżka otrąb pszennych, 2 łyżki otrąb owsianych, 3 rozpuszczone tabletki słodzika, 2 białka 1 żółtko aromat waniliowy Otręby mielimy blenderem aż do uzyskania pseudo mączki, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą otrębową. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Na papier do pieczenia rozsmarowujemy całą masę na […]

Serek topiony

2 kostki chudego twarogu 1 jajo 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól, pieprz, przyprawy wg uznania (np. kminek) Wkładamy do garnka ser biały, wbijamy jajka, dodajemy sodę, sól i ewentualnie inne przyprawy. Wszystko miksujemy. Następnie stawiamy na niewielkim ogniu na ok 15 min. regularnie mieszając. Trzymamy na ogniu dopóki zawartość garnka nie uzyska kremowej konsystencji. […]

Chlebek otrębowo-kukurydziany

175g  skrobi kukurydzianej 2 jaja pół kostki drożdży pół kostki sera białego chudego pół szklanki mleka 0% 2 łyżki zmielonych otrąb owsianych przyprawy wg uznania Do miski wrzucamy: skrobie, jajka, twaróg, otręby i mieszamy. W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże i też wlewamy do miski. Dodajemy przyprawy (czosnek lub cebulę do smaku, sól, pieprz). Zawartość […]

Śmietankowe racuszki

2 jajka 150 g serka twarożkowego szczypta proszku do pieczenia łyżka skrobi kukurydzianej słodzik (ilość wg uznania) aromat śmietankowy Wszystkie składniki wymieszać, ubić mikserem na wysokich obrotach. Racuszki smażyć bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni.

Jogurtowa pianka mleczna

2 duże jogurty naturalne 2 łyżki żelatyny słodzik (ilość wg uznania) dowolny aromat 1 łyżka kakao Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody – podzielić na dwie porcje. Poczekać aż ostygnie. Jogurty przelać do dwóch miseczek, do każdej powoli dodawać rozpuszczoną żelatynę cały czas mieszając jogurt – najlepiej mikserem. Do jednej porcji dodać słodzik i […]

Twarogowe placki

200 g chudego twarogu 2 jajka płaska łyżka maizeny zioła wg uznania szczypta soli (słodzik, cynamon lub aromat  – w wersji na słodko) Ser utrzeć z żółtkami na gładką masę. Dodać maizenę i dokładnie wymieszać. Dodać sól i przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Smażyć z […]

Pasta z rzodkiewką

kostka chudego twarogu (200g) 2 łyżki jogurtu naturalnego pęczek rzodkiewki ogórek kiszony 2 jajka ugotowane na twardo (osobno białka i żółtka) zielona pietruszka szczypiorek pół cebuli suszony lubczyk szczypta soli pieprz Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Twaróg, jogurt, cebulę, żółtka i przyprawy zmiksować.  Wymieszać z drobno posiekanym ogórkiem, szczypiorkiem, zieloną pietruszką, białkiem jajek […]

Surówka z białej kapusty i marchwi

40 dag białej kapusty 20 dag marchwi mała cebula mały jogurt naturalny szczypiorek sól, pieprz łyżeczka ostrej musztardy kilka kropli słodziku w płynie Marchew zetrzeć na tarce, kapustę pokroić w drobne paseczki. Cebulę drobno posiekać. Jogurt wymieszać z przyprawami i musztardą. Dodać kilka kropli słodziku. Przygotowany sos wymieszać z warzywami. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.