Muffiny z konfiturą pomarańczową i czekoladą

Skład­niki: 2 jajka 160 ml mleka 75 g roz­to­pio­nego masła 1 łyżeczka cukru wani­lio­wego 225 g mąki pszen­nej 90 g drob­nego cukru do wypie­ków 1 łyżka proszku do pieczenia 8 łyżek kon­fi­tury lub dżemu pomarańczowego Wszyst­kie skład­niki powinny być w tem­pe­ra­tu­rze pokojowej. Do więk­szego naczy­nia wbić jajka, wlać mleko, masło, wani­lię i wymieszać. Dodać prze­siane suche […]

Rolada z dżemem borówkowym

Skład­niki: 3 duże jajka (osobno żółtka i białka) 50 g drob­nego cukru do wypie­ków 40 g mąki pszen­nej 40 g skrobi ziem­nia­cza­nej 1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia szczypta soli Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Doda­wać stop­niowo cukier, następ­nie po jed­nym żółtku, dalej ubijając. Mąki prze­siać z prosz­kiem. Dodać do ubi­tej masy i […]

Tarta z rabarbarem i truskawkami

Skład­niki: Cia­sto kruche: 1,5 szklanki mąki pszen­nej 4 łyżki drob­nego cukru szczypta soli 140 g zim­nego masła 1 jajko Nadzie­nie z rabar­baru i truskawek: 250 g rabar­baru 250 g tru­ska­wek (uży­łam mro­żo­nych) 2,5 łyżki mąki ziem­nia­cza­nej 4 łyżki cukru 1/3 łyżeczki cyna­monu cukier wanilinowy Mąkę prze­siać do miski. Dodać cukier, sól, pokro­jone w małą kosteczkę […]

Konfitura z pomarańczy

Skład­niki na ok. 4 sło­iczki po 300 ml: 5 poma­rań­czy 1 cytryna 3 szklanki cukru (naj­le­piej wg smaku) 6 szkla­nek wody Poma­rań­cze i cytrynę dokład­nie wyszo­ro­wać szczo­teczką i spa­rzyć. Następ­nie cienko obrać ze skórki. Owoce razem z błon­kami pokroić na kawa­łeczki i wło­żyć do więk­szego garnka z gru­bym dnem. Skórkę poma­rań­czy i cytryny pokroić na […]

Waniliowo — makowe naleśniki z Lemon Curd

CIASTO: 1 budyń wani­liowy bez cukru ½ szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru 2 jajka szczypta soli 1 łyżka maku 1–2 łyżki oleju Budyń, mąkę, mleko, cukier puder, jajka, sól, mak i olej wymie­szać na gład­kie, lejące się cia­sto. Odsta­wić na ½ godziny, aby „odpo­częło”, a następ­nie usma­żyć naleśniki. Gotowe nale­śniki sma­ro­wać Lemon Curd. […]

Cebularz

Cia­sto: 50 g świe­żych droż­dży 1 łyżka cukru 500 g mąki 1 szklanka cie­płego mleka 1 jajko 2 łyżeczki soli 60 g masła Droż­dże wymie­szać z cukrem, 2 łyżkami mąki i czę­ścią cie­płego mleka. Pozo­sta­wić do wyrośnięcia. Roz­pu­ścić masło z resztą mleka. Wyro­śnięty roz­czyn wraz z cie­płym mle­kiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko […]

Bułeczki na francuskim cieście z cebulą

Szybki przepis na bułeczki na francuskim cieście z cebulą, idealne do piwa Składniki: – ciasto francuskie (najlepiej kupić gotowe, można też zrobić samemu, ale jest to dość trudne i czasochłonne) – cebula – przyprawa typu vegeta (lub własny mix przypraw) Cebulą kroimy w kostkę, przyprawiamy vegetą (lub inną mieszanką przypraw) i mieszamy. Przygotowane wcześniej ciasto […]

Chleb tostowy

1 łyżka do zupy otrąb zbożowych 2 łyżki do zupy otrąb owsianych 1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0% 1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia 1 całe jajko kilka kropli dowolnego aromatu Zmiksować otręby, aby otrzymać rodzaj mąki. Przesypać je do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do formy. […]

Pasta curry

6 jajek ugotowanych na twardo kostka chudego twarogu 1 cebula 1 łyżeczka musztardy przyprawy wg uznania +  pół łyżeczki curry Wsypać do miski pokrojone na drobno składniki, twaróg, przyprawy i musztardę. Wszystko zagnieść widelcem, a później rozdrobnić jeszcze blenderem, żeby uzyskać gładką masę.

Sałatka surimi

opakowanie paluszków surimi 2 jajka ugotowane na twardo 2 małe ogóreczki konserwowe przyprawy wg uznania Wszystko kroimy w małą kosteczkę, mieszamy oraz doprawiamy do smaku.