Składniki:

– 2 x noga z kurczaka

– 2  marchewki

-2  pietruszki

–  korzeń  selera (kawałek)

-cebula

– natka pietruszki, koperek

-sól pieprz do smaku

– maggi

Przygotowanie:

Rosół gotuje zawsze dzień wcześniej  tak żeby po przyjściu z pracy ugotować świeży makaron i mieć gotowy obiad.

Dokładnie płuczemy mięso i odcinamy wszystkie tłuste części (razem ze skóra), wkładamy do dużego garnka razem z obranymi jarzynami. Zalewamy woda i doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy sola i pieprzem ewentualnie maggi i wegetą  gotujemy na małym ogniu ok 2 godzin. Polecam zebrać tłuste oka jeśli sie pojawią.

Podajemy z ugotowanym makaronem lub ziemniakami , dekorujemy pietruszką i koperkiem i marchewka.

Mięso które pozostaje z ugotowanego rosołu zawsze podsmażam na patelni bez tłuszczu i podaje z ziemniakami i surówką następnego dnia.