Tiramisu

Składniki: 50 g cukru pudru 200 g śmietany kremówki 250 g mascarpone 100 g amaretto lub brandy pół szklanki mocnej kawy albo kakao kakao do dekoracji od 16 do 18 biszkoptów   Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połowę alkoholu zmieszać z mascarpone i cukrem. Dołożyć ubitą wcześniej śmietanę i wszystko razem przez chwilkę ubijać. Wymieszać […]

Włoski tort z kremem czekoladowym

Składniki: 150 g cukru pudru 3 białka, szczypta soli 4 łyżki kakao 2 łyżki runu 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 g miękkiego masła 35 g wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów laskowych 1 gotowe ciasto biszkoptowe na tort   Dekoracja: wiórki czekoladowe cukier puder wiórki kokosowe lub zmielone orzechy laskowe Białka ubić z solą, rumem, cukrem […]

Pierniki

Składniki: 250 g margaryny 350 g miodu 4 łyżki śmietany 1 kg mąki 1 szklanka cukru pudru 5 jaj 1 łyżka kakao 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka mieolonego anyżu 1 przyprawa piernikowa Wykonanie: Do rozpuszczonej i ostudzonej margaryny z miodem dodać: żółtka, mąkę, kakao ( 5 białek ubitych z 1 szklanką cukru […]

Rogale marcińskie

Składniki: Ciasto: 500 g mąki 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka 4 jaja 1/4 kostki masła   Masa: 1/2 szklanki miodu 100 g orzechów 1/2 szklanki białego maku gęsta śmietana kremówka Wykonanie: Jaja ubić z cukrem i dodawać ciepłe roztopinoe masło, mąkę i mleko. drożdże rozkruszamy do mleka itd. Czas pieczenia: Pieczemy […]

Legumina

Składniki: 250 g margaryny 400 g cukru 1/2 szklanki wody 4 łyżki kakao 2 szklanki mąki 5 jaj proszek do pieczenia Wykonanie: Margarynę, cukier, wodę, kakao zagotować, z tego odlać 1/2 szklanki. Do pozostałości dodać 2 szklanki mąki, 5 jaj zmiksowanych, 1 mały proszek do pieczenia. Po upieczeniu przełożyć kremem z kwaśnego mleka, a następnie […]

Placek wiedeński

Składniki: Ciasto: 10 jaj 220 g mąki krupczatki 80 g kartoflanki 300 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 jaj 5 czubatych łyżek cukru 500 g masła olejek rumowy lub arakowy Wykonanie: Ciasto: Ubijać białka i stopniowo dodawać cukier, następie rozmieszać z żółtkami. Na koniec dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Leciutko wymieszać. […]

Ciastka z płatków owsianych

Składniki: 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 9 łyżek mleka 1/2 kostki margaryny 3 szklanki płatków owsianych Wykonanie: Cukier, kakao, mleko i margarynę gotować w rondelku przez 15 min. Następnie dosypać 3 niepełne szklanki płatków owsianych i wymieszać. Małą łyżeczką wykładać ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Czas pieczenia: 40 – 45 min w temperaturze 200*C

Kruche babeczki

Składniki: Ciasto: 250 g tłuszczu 450 g mąki 100 g cukru pudru 3 żółtka Krem z mąki kartoflanki: 1/2 l mleka 1 1/2 łyżki mąki 1 1/2 łyżki kartoflanki 1 kostka (250g) margaryny 1 szklanka cukru Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki razem zmieszać i zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Ciasto wyłożyć do […]

Piegusek

Składniki: 350 g margaryny 350 g cukru 270 g mąki 270 g maku 7 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka osobno ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodawać na przemian […]

Wietrzniki

Składniki: 125 g margaryny 175 g mąki 1/4 l wody 4-5 jaj Wykonanie: Wodę z tłuszczem zagotować w rondelku. Po zestawieniu z ognia powoli dodawać przesianą mąkę, cały czas mieszając, aż do osiągnięcia kluskowatego ciasta. Gorące ciasto po przełożeniu do miski wyrabiać dalej mikserem, równocześnie stopniowo dodając jajka. Ciasto nałożyć do woreczka z końcówką w […]