Lwowskie kluski makowe

70 dag ziemniaków 10 dag maku 2 łyżki kwaśnej śmietany 15 dag mąki 3 łyżki posiekanych migdałów 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka sól masło 1 . Ziemniaki wyszoruj , włóż do osolonego wrzątku , ugotuj w mundurkach . Odcedź , obierz . Mleko mocno podgrzej , zalej mak , gotuj 10 minut . […]

Babeczki wytrawne z serem

Składniki:  120 g mąki 100 ml mleka 1 jajko 4 łyżki potłuczonych ziemniaków łyżeczka proszku do pieczenia kawałek startej marchewki oraz sera pół pomidora bez skórki 2 łyżki oleju pieprz, sól, bazylia Przygotowanie:  Do dobrze potłuczonych ziemniaków dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą. W drugim naczyniu roztrzepać jajko, dodać do niego mleko, olej, […]

Ciasteczka z płatkami owsianymi

- kostka masła – 3/4 szkl. cukru – cukier waniliowy – 2 jajka – 1 szkl mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 40 dag płatków owsianych – 4 łyżki sezamu lub / oraz siemię lniane, pestki słonecznika lub dyni – suszona żurawina lub rodzynki Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kolejno […]

Bagietka z masłem czosnkowym

Składniki – bagietka, – masło lub margaryna do smarowania pieczywa (2-3 łyżki), – 2 ząbki czosnku, – łyżeczka kopru (suszonego lub świeżego). Sposób przygotowania Przygotowaną ilość masła przekładamy do salaterki i mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz koprem. Bagietkę przekrajamy wzdłuż na 3-4 części (w zależności od grubości bagietki) i smarujemy z dwóch stron […]

Kruche ciastka półfrancuskie

Składniki: – 4 jajka – 4 szklanki mąki – 1 kostka margaryny – 1 szklanka cukru – 20 dag drożdży – 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na stół i siekamy nożem z margaryną. Rozbijamy jajka, białka wlewamy do osobnej miseczki, żółtka dodajemy do mąki i siekamy. Drożdże rozrabiamy w śmietanie i dodajemy do […]

Dymoki – lekkie jogurtowe placuszki

Składniki: – 1 duży jogurt naturalny – 2,5-3 szklanki mąki – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – szczypta soli – olej do smażenia (najlepszy jest Kujawski:p) Przyrządzanie: Mieszamy wszystkie składniki, ciasto ma być dość gęste, wrzucamy łyżką na rozgrzaną patelnię formując niewielkie placki. Smażymy z obydwu stron, aż uzyskają ładne rumieńce. Wykładamy na talerz, najlepiej smakują […]

Kruche paryskie ciastka

Składniki: – 2 szklanki mąki – 1 żółtko – 1 kostka margaryny, użyłam Kasi – 1 łyżka kakao – 7 łyżek cukru pudru – 2 łyżki cukru Na blat wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtko i siekamy całość nożem. Wyrabiamy ciasto na gładką kulę, osypując dłonie mąką, żeby się nie przyklejało. Wyrobione ciasto dzielimy na […]

Ciastka pomarańczowo-czekoladowe

Składniki: 300 g masła niecała szklanka cukru duża szczypta soli 4 żółtka otarta skórka z 2 pomarańczy 100 g gorzkiej czekolady 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 szkl mąki Czekolada rozpuszczona z dodatkiem masła (żeby była bardziej płynna) do dekoracji Masło utrzeć w misce, dodać cukier, sól i żółtka i ucierać do białości. Następnie dodać […]

Malinowa pianka z czekoladowo-orzechowym spodem

Składniki: Spód czekoladowo-orzechowy: 100g ciemnej czekolady (70% kakao) 100 ml śmietany 30% 25 g orzechów włoskich 25 g pistacji Pianka malinowa: 500 g malin 3 łyżki wody 1,5 łyżeczki żelatyny 300 ml ubitej śmietany 100 ml cukru 50 ml wody Sposób przygotowania: Spód: Czekoladę drobno posiekaj, nastepnie zagotuj śmietanę, polej nią czekoladę i mieszaj, aż […]

Muffinki pełnoziarniste

Muffinki są bardzo wdzięcznym rodzajem „słodkości”. Robi się je szybko, łatwo, właściwie im bardziej niedbale, tym lepiej. Kolejna wersja muffinek, tym razem zdrowsza, prawie, że dietetyczna – bo pełnoziarnista. Chciałam sprawdzić, czy wyjdą tak samo smaczne, wyszły Poniżej przepis: Skład: 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej żytnio-razowej 1/4 szklanki mąki pszennej pół szklanki brązowego cukru duże jajko pół […]