Potrzebne składniki:

maliny mrożone (jeśli przygotowujemy deser w letnim okresie ze świeżych malin trzeba dodać kostki lodu)
lody waniliowe
serek waniliowy (najlepiej „Danio”)
śmietana 30% do ubijania
sok jabłkowy

Przygotowanie:

najpierw należy ubić mikserem na najwyższych obrotach śmietanę. Następnie schować ją do lodówki
do blendera wlewany sok i dodajemy maliny. Blendujemy do uzyskania gładkiej i dość gęstej konsystencji (tu również dodajmy wspomniane kostki lodu, jeśli deser przygotowujemy ze świeżych owoców w lecie).
na dno pucharka do deserów nakładamy serek waniliowy
na serek kładziemy sorbet malinowy, a na niego lody waniliowe.
Następnie ponownie dodajemy warstwę sorbetu.
Całość dekorujemy bitą śmietaną, można ją posypać kakao.

Kilka rad:

bitą śmietanę najlepiej ubijać w wysokim naczyniu, inaczej ślady naszej działalności będzie można z łatwością zauważyć wokół „stanowiska pracy” :)
nie podaję ilości użytych składników, ponieważ sama odmierzam wszystko „na oko”. Ilość zależy od wielu czynników, m.in jak dużo deserów chcemy przygotować
lepiej nie pić bezpośrednio po deserze ciepłych trunków- szok dla gardła i zapalenie gardła gotowe!

Deser jest idealnym połączeniem słodyczy wanilii i dość kwaśnego smaku sorbetu. Jeżeli jednak chcemy przygotować bardzo słodki deser, najlepiej dodać cukier puder do bitej śmietany (w trakcie ubijania) i do sorbetu. Aczkolwiek sama wybieram opcję połączenia słodko-kwaśnego i gorąco ją polecam :)