Składniki:

  • ½ owocu mango (dojrzałego)
  • 3 łyżki wody różanej
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • Szafran
  • 25 g pistacji ( niesolonych )
  • 25 g obranych migdałów
  • 5 nasion kardamonu
  • 3 łyżki cukru pudru

Przepis:

Mango przekrawamy na pół i obieramy ze skórki. Kroimy na cienkie plasterki, układamy na blasze lub w płaskim, dużym naczyniu i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę. Szafran zalewamy wodą różaną, a migdały i pistacje siekamy. W moździerzu rozgniatamy nasiona kardamonu i usuwamy łuski. Kardamon wsypujemy do jogurtu, dodajemy cukier puder, szafran wraz z wodą i ¾ siekanych pistacji i migdałów. Całość mieszamy. Jogurt przekładamy do szklanych pucharków i dekorujemy plasterkami mango. Wierz posypujemy resztą pistacji i migdałów.