Guacamole

Składniki: 1 duże, dojrzałe avocado (miękkie w dotyku) sok z limonki lub połówki cytryny 1-2 ostre papryczki 1 dojrzały, duży pomidor 1 średnia, czerwona cebula 1/4 szklanki świeżej kolendry Czas przygotowania: ok. 15 min. Sposób przygotowania: Avocado obrać ze skórki, usunąć pestkę, posiekać lub rozgnieść widelcem. Pomidora przekroić na pół, usunąć z jego wnętrza gniazdo […]

Bakłażany nadziewane kaszą kuskus

Potrzebne składniki: 2 dosyć duże bakłażany 200 g kaszy kuskus 2 duże pomidory około ½ puszki zielonego groszku 1 duża cebula 1 czerwona papryka mała kostka sera żółtego pikantnego typu parmezan 2 ząbki czosnku około 2 łyżki stołowe 1 łyżka stołowa sosu sojowego pęczek natki pietruszki olej do smażenia przyprawy (sól, pieprz, szczypta chilli) Bakłażany […]

Prosta sałatka z paluszkami surimi

Potrzebne składniki: 1 opakowanie paluszków surimi (250 g) 1 puszka ananasa (pokrojonego lub w plastrach) 4-5 gałązek selera naciowego 1 mała czerwona cebula 2 łyżki stołowe majonezu 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego 2-3 gałązki szczypiorku Paluszki krabowe dobrze rozmrażamy. Gdy paluszki się rozmrożą kroimy je w równą kostkę o długości około 1 cm. Ananasa osaczamy […]

Chili con carne

Składniki: mała puszka fasoli puszka kukurydzy 400 g mielonego mięsa (u mnie łopatka wieprzowa) 2 marchewki 3 pomidory papryczka chili papryka czerwona 4 ząbki czosnku czerwona cebula 2 łyżki oleju garść sera tartego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego przyprawa papryka słodka, kumin, tymianek, majeranek, sól, pieprz, cukier Przepis: Mięso podsmażać na patelni na 2 łyżkach oleju. […]

Leczo

Składniki: 4 kg pomidorów, 1,5 kg papryki żołtej, 1 kg papryki czerwonej, 1 kg papryki zielonej, 60 dag cebuli czerwonej, 2 łyżki papryczki chili, 650 g cukru, 5 ząbków czosnku, 200 ml octu winnego Najpierw wszystkie rodzaje papryki kroimy w kostkę i przesypujemy solą a następnie dodajemy cebulę wraz z czosnkiem oraz chili. Całosć odstawiamy […]

Ogórki z papryką

Składniki: 2 kg ogórków, 3 strąki ostrej papryki, 3 listki laurowe, 2 duże ząbki czosnku, koperek, pieprz i ziele angielskie, 1/2 l wody, 10 dag cukru, 100 ml octu, 2 dag soli Na początku myjemy ogórki, odsączamy je i ukłądamy w słoikach. Dodajemy po strąku papryki chili oraz przyprawy. Wodę gotujemy wraz z cukrem, solą […]

Papryka marynowana

Składniki: 2 kg papryki, 1/2 kg cebuli, 7 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie gorczycy, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 goździków, 10 liści laurowych, 2 duże słoiki soli Zaczynamy od pokrojenia cebuli w grube talarki i ułożenia ich na spodzie słoika. Następnie kroimy paprykę w duże paski. I te paski układamy […]

Ogórki nadziewane jajami z rzodkiewką

Składniki: 60—70 dkg ogórków (2 duże, długie ogórki) 2 jaja (ugotowane na twardo) sól 2 pęczki rzodkiewek 3—4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka siekanego szczypiorku   Sposób wykonania: Przygotować ogórki do nadziewania. Jaja obrać, posiekać. Rzodkiewkę opłukać, odciąć korzonki, zetrzeć na tarce o dużych otworach (kilka rzodkiewek odłożyć). Jaja, rzodkiewkę, śmietanę, […]

Ogórki nadziewane sałatką z raków

Składniki: 60—70 dkg ogórków (2 grube, długie ogórki) 2 łyżki majonezu 25 dkg sałatki z raków 8 szt. szyjek rakowych zielenina   Sposób wykonania: Przyrządzić 1/8 ilości sałatki z raków. Zostawić 2 łyżki gęstego majonezu z sałatki. Ogórki świeże obrać bardzo cienko, pokrajać na kawałki długości 5—6 cm. Ostrożnie wydrążyć, napełnić sałatką z raków, „oszprycować” […]

Placki dyniowe

1 jogurt naturalny około 0,7 kg dyni, obranej, startej na tarce o grubych oczkach 2 jajka łyżka masła 1 szklanka mąki szczypta soli, imbiru i gałki muszkatołowej Ubijam pianę z białek, żółtka miksuję z masłem. Do startej dyni dodaję jogurt, żółtka z masłem, przyprawy i mąkę. Mieszam wszystkie składniki (można też dodać trochę mleka, jeśli […]