Zapiekane szparagi

słoik szparagów w zalewie kilka plastrów chudej wędliny kilka plastrów sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (np. Piórko 3%) bazylia Szparagi odsączyć z zalewy. Układać po kilka sztuk na plastrach wędliny. Zwinąć w rulon. Na wierzch położyć pokrojony w cienkie plastry ser żółty (lub potarty). Posypać bazylią. Ułożyć na płaskim naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego […]

Placki z dyni

kilka kawałków dyni łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 jajko sól + dip czosnkowy: naturalny serek homogenizowany 1 łyżka jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Smażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku […]

Zapiekany szpinak

Szpinak to specyficzne warzywo – trzeba się w nim rozsmakować, aby je jeść. I nie da się ukryć, że tradycyjna forma podawania szpinaku w postaci duszonej papki nie sprzyja temu, aby polubić ten liściasty składnik menu. Ja też kiedyś nie lubiłam szpinaku, ale od chwili, gdy skosztowałam zapiekanki przygotowanej z tego warzywa z makaronem, naszła […]

Kotleciki cukiniowe

Cukinia to jeden z największych ulubieńców w mojej kuchni. Szkoda tylko, że poza naszym letnim sezonem okazy cukinii spotykane w supermarketach osiągają zwrotne ceny. Staram się zawsze zgromadzić nieco zapasów tego warzywa, ale cukinii nie da się, niestety, przechowywać na surowo zbyt długo. Oto przepis na danie obiadowe wyjątkowo lekkie i smaczne. Kotleciki cukiniowe Na […]

Zupa krem z marchwi

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie i poszukujesz lekkich, wręcz można powiedzieć dietetycznych dań, które będą bardzo pożywne i smaczne, koniecznie wypróbuj zupę krem z marchwi. Lista zakupów: – 4 marchewki – 2 duże ziemniaki – 1 cebula – łyżeczka oleju – 1 kostka rosołowa – 75g jogurtu naturalnego – sól, pieprz – natka pietruszki […]

Dietetyczny krem z brokułów

Jeśli dbasz o swoje zdrowie i chcesz odżywiać się w pełni pożywnie, dietetycznie i jednocześnie tak aby móc się najeść, koniecznie wypróbuj zupę krem z brokułów. Potrzebujesz kilku prostych składników: – 1 brokuł – 2 ziemniaki spore – 1 kostka rosołowa – 2 łyżki jogurtu naturalnego – sól, pieprz – 3 ząbki czosnku – parmezan […]

Cielęcina w warzywach

Potrzebujesz: – 1kg cielęciny, może to być łopatka lub szynka – 3 ząbki czosnku – 2 marchewki – cebula – kawałek selera – pietruszka – 1 liść laurowy – ziele angielskie – 250ml bulionu warzywnego – ¾ szklanki gęstej śmietany – 2 łyżki smalcu – cukier – sok z cytryny – sól, pieprz, natka pietruszki […]

Pasta z soczewicy z razową pitą

Składniki: Pasta z soczewicy 150-200 g soczewicy 2 marchewki średniej wielkości. 1 por (biała część) 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka przyprawy curry 1/2 łyżki oregano szczypta soli olej Przygotowanie: Soczewicę ugotować do miękkości, a prawidłowo rozgotować na papkę w niewielkiej ilości wody. Odsączyć na gęstym sitku i przełożyć do […]

Naleśniki szpinakowe z truskawkami

Składniki: Ciasto naleśnikowe: * 1 łyżka mąki pszennej * 100 ml mleka 0,5% * 1 jajko * 1 łyżeczka cukru trzcinowego * 50 g szpinaku * 1 łyżeczka oliwy z oliwek Mus waniliowo-truskawkowy: * 1 żółtko * 1 łyżeczka cukru trzcinowego * 1 łyżeczka cukru waniliowego * 50 g serka mascarpone * 7 truskawek Z […]

Sałatka meksykańska

Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy duża czerwona cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki konserwowe 3 dojrzałe pomidory kilka kropli sosu Tabasco pół łyżki czerwonego octu winnego bazylia oregano łyżka ketchupu pół szklanki oliwy sól pieprz Czas przygotowania: ok. 15 min. Sposób przygotowania: Odsączyć fasolę i kukurydzę z zalewy. Cebulę, ogórki i paprykę pokroić w […]