Udka pieczone w ziołach z warzywami

Skład­niki: 4 udka oliwa z oli­wek sól i pieprz do smaku zioła pro­wan­sal­skie papryka czer­wona słodka i ostra cebula pokro­jona w piórka 3 mar­chewki śred­niej wiel­ko­ści pokro­jone w słupki 3 ogórki kiszone śred­niej wiel­ko­ści pokro­jone w słupki 2 jabłka (ćwiartki) Udka uło­żyć w naczy­niu żaro­od­por­nym, nasma­ro­wać oliwą z oli­wek a następ­nie posy­pać z każ­dej strony solą, […]

Naleśniki szpinakowe

Skład­niki: 80 g świe­żego szpi­naku ‘baby’ 1 szklanka mleka 1 szklanka gazo­wa­nej wody 3 duże jajka 1,5 szklanki mąki pszen­nej 1 łyżka oleju szczypta soli Do blen­dera wlać mleko i dodać szpi­nak. Zmik­so­wać przez dłuż­szą chwilę do momentu otrzy­ma­nia gład­kiego zie­lo­nego koloru. Dodać pozo­stałe skład­niki i zmik­so­wać do otrzy­ma­nia gład­kiego cia­sta nale­śni­ko­wego. Odsta­wić na 15 minut. […]

Zapiekanka makaronowa z szynką, papryką i szpinakiem

Skład­niki: 300 g maka­ronu świderki 200 g szynki w kawałku 1 czer­wona papryka 30 g świe­żego szpi­naku baby 2 ząbki czosnku oliwa z oli­wek sól pieprz 200 ml śmie­tany 30% 2 szczypty ziół pro­wan­sal­skich 1 jajko ser żółty Maka­ron ugo­to­wać al dente. Szynkę pokroić w słupki i pod­sma­żyć na oliwie. W mię­dzy­cza­sie w ron­delku pod­grzać śmie­tanę (nie […]

Cukinia faszerowana z kaszą jaglaną i warzywami

SKŁADNIKI: 3 śred­nie cuki­nie 1/2 szklanki kaszy jagla­nej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 czer­wona papryka 1 łyżeczka: kur­kumy ore­gano papryki słod­kiej kuminu kolen­dry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 puszki pomi­do­rów 150 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych świeża natka pie­truszki oliwa, sól, pieprz Pie­kar­nik nagrzać do 180 st. C. Cuki­nie prze­kroić wzdłuż na pół. Wydrą­żyć […]

Nadziewane papryki

4  czerwone papryki 500g mięsa mielonego z indyka 2 jaja pół cebuli 1 ząbek czosnku przyprawy wg uznania Papryki umyć, odciąć górę i wyjąć gniazda nasienne. Mięso mielone wymieszać z:  jajkami, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawami. Wypełnić papryki mięsem, zapakować do naczynia żaroodpornego (dzięki temu papryki trzymają pion na czas […]

Kurczak ze szpinakiem

1 filet z kurczaka szpinak chudy ser biały 1 ząbek czosnku przyprawy wg uznania Filet z kurczaka nacieramy ulubionymi przyprawami i kroimy robiąc tzw „kieszonkę” Szpinak dusimy z odrobiną wody na patelni, dodajemy przyprawy, ser biały i wyciskany 1 ząbek czosnku. Do „kieszonki” wkładamy farsz ze szpinaku. Całość zanurzamy na chwilkę w jogurcie naturalnym. Wszystko […]

Placki z cukini

1 cukinia 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 jajko łyżka otrębów owsianych pieprz, sól i inne przyprawy wg uznania Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu.

Szaszłyki z tofu i warzyw

1-2 kostki naturalnego tofu 3 papryki: czerwona, zielona i żółta cukinia 2-3 cebule kilka pieczarek sól, pieprz zioła (wg uznania) Tofu kroimy w dużą kostkę, podobnie paprykę. Resztę składników kroimy w plastry. Nakładamy na patyczki do szaszłyków. Posypujemy przyprawami – wg uznania. Grillujemy (w warunkach domowych – patelnia do grillowania lub piekarnik). Podajemy np. z […]

Paprykowe łódeczki

2 papryki czerwone 2 papryki zielone kostka chudego twarogu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego kilka rzodkiewek szczypiorek sól pieprz świeże zioła (np. bazylia) Paprykę zieloną i czerwoną (po jednej) myjemy, usuwamy gniazda nasienne, bardzo drobno kroimy. Rzodkiewki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Kilka listków bazylii (lub innych ziół) również drobno siekamy. […]

Sałatka z brokuła i kalafiora

świeży brokuł świeży kalafior 3-4 jajka 2 pomidory mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku sól pieprz natka pietruszki Brokuła i kalafior dzielimy na małe różyczki. Gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na 8 części każde. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry. Kroimy również na 8 części. Ugotowany brokuł […]