Pierś z kurczaka w kokosie z kulkami ryżowymi

PIERŚ W WIÓRKACH KOKOSOWYCH Składniki: 4 piersi z kurczaka mala paczka wiórek kokosowych szklanka wody lub mleka Sposob przygotowania: 1) Pierś umyć, oczyścić z kości i chrzęści  oraz wy filetować 2) Zamoczyć w mleku lub w wodzie 3)Obtoczyć w wiórkach kokosych 4) Usmażyć   KULKI RYŻOWE Składniki: 4 woreczki  ryżu 2 -4 jajka sól, pieprz […]

Oshi sushi z marynowaną marchewka i szparagami

Składniki: 2 szklanki ryżu do sushi 2 i 1/4 szklanki wody 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 1-2 marchewki marynowane (poniżej podaję przepis jak taką marchewkę zrobić samemu) 1 opakowanie prasowanych alg Nori fasolka szparagowa (w ostateczności może być mrożona) ćwiartki cytryny do dekoracji marynowany imbir pasta wasabi sos sojowy foremka […]

Maki Sushi z łososiem

Składniki: 3 szklanki ryżu do sushi 3 szklanki wody filet świeżego łososia (można użyć ryby maślanej lub tuńczyka) ok 20 szparagów (najlepiej młodych i cienkich) 2 marchewki marynowane (poniżej podaję przepis jak taką marchewkę zrobić samemu) olej roślinny prażone ziarna sezamu 1-2 opakowania prasowanych alg Nori (pakowane są po 6-10szt.) pasta Wasabi 6 płaskich łyżek […]

Oshi Sushi z wędzonym łososiem

Składniki: 2 szklanki ryżu do sushi 2 szklanki wody 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 1-2 awokado ok 12 plastrów wędzonego łososia 4 plastry cytryny do dekoracji liście bazylii do dekoracji pasta wasabi imbir marynowany drewniana lub plastikowa foremka do sushi folia spożywcza Przygotowanie: Przygotowania do sporządzenia Oshi Sushi rozpoczynamy od […]

Maki sushi z paluszkami krabowymi

Składniki: 3 szklanki ryżu do sushi 3 szklanki wody 1-2 opakowania paluszków krabowych surimi 1-2 średniej wielkości ogórek zielony 1-2 marchewki marynowane (poniżej podaję przepis jak taką marchewkę zrobić samemu) 1-2 opakowania prasowanych alg nori (pakowane są po 6-10szt.) pasta wasabi 6 płaskich łyżek cukru 6 łyżek octu ryżowego lub winnego 3 łyżeczki soli sos […]

Ryż do sushi

Ryż przygotowywany na sushi tym różni się od ryżu używanego do innych potraw, że jest zakwaszony zalewą składającą się z lekkiego octu, cukru i soli. Każda potrawa z użyciem tego ryżu to sushi. Jeżeli ryż nie został przyprawiony w ten właśnie sposób, potrawa nie nazywa się sushi! Ogólną zasadą jest gotowanie danej ilości ryżu w […]

Wulkany ryżowe

SKŁADNIKI – 2 torebki ryżu (1 torebka na osobę) – 250 gr mięsa mielonego – puszka kukurydzy z fasolą – ćwiartka czerwonej papryki – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – przyprawa chili con carne   PRZYGOTOWANIE 1. Gotujemy ryż, koniecznie w posolonej wodzie 2. Na patelni smażymy mięso mielone. Dodajemy do niego kukurydzę z fasolą i […]

Ryż z warzywami

Składniki: 2 torebki ryżu pierś z kurczaka warzywa mrożone (wg uznania) pieprz, curry, delikat, papryka ostra FIX do dań chińskich lub jakiś inny sos do dań chińskich Sposób przygotowania: Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka usmażyć, doprawiając pieprzem, curry, odrobiną delikatu do mięs, papryką ostrą. W między czasie ugotować ryż w osolonej wodzie. Warzywka rozmrozić w […]

Risotto

Składniki: 2 torebki ryżu tłuszcz do smażenia (najlepiej masło) świeże masło (ok 1/4 kostki) cebula, czosnek 1/2l wina (białe wytrawne) 1/2l rosołu (na kostkach lub na mięsie) szafran, sól ser (parmezan) Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle, następnie wsypać surowy ryż i podsmażyć, aż się zarumieni. Potem wlać wino i […]

Ryż zapiekany z boczkiem

Składniki: 300g ryżu 40 dag wędzonego boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 pomidory 20 dag żółtego sera, 10 dag na wierzch zapiekanki 1 szklanka rosołu (mięsnego lub z kostek) 4 łyżki śmietany 18% majeranek sól, pieprz bazylia, oregano Sposób przygotowania: Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok 5 minut. Boczek pokroić w […]