Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem pod śmietanową pierzynką

SKŁADNIKI: 200 g ryżu 0,6 l mleka 2% 2 małe szczypty soli 4 jabłka śred­niej wielkości starte na tarce o gru­bych oczkach 1 łyżka masła 2 łyżki cukru (lub do smaku w zależ­no­ści od słod­ko­ści jabłek) sok z 1/2 cytryny 1 pła­ska łyżeczka cyna­monu masło do posma­ro­wa­nia naczy­nia żaroodpornego Zago­to­wać mleko z 2 małymi szczyp­tami […]

Sushi z awokado

Składniki ryż do sushi – 400 gramów woda – 2 szklanki cukier – 2 łyżki serek śmietankowy – 300 gramów 2 ogórki awokado – 1 sztuka świeży łosoś – 300 gramów nori – suszone glony, 2 płatki pasta wasabi – 4 łyżeczki Typ: sushi z owocami Czas przygotowania: 45 minut Porcja na: 4 osoby Ryż […]

Sushi z ogórkiem

Składniki Ryż do sushi Glony nori Ogórek Surowy filet z tuńczyka, dobrej jakości Cukier i sól do smaku Ocet ryżowy Do podania: sos sojowy i wasabi Typ: sushi z ogórkiem Czas przygotowania: 45 minut Porcja na: 2 osoby Ryż należy dokładnie wypłukać wodą tak, aby stała się ona przezroczysta. Następnie należy go ugotować, wsypując do […]

Sushi maki

Składniki ryż krótkoziarnisty (250 g) łosoś (200 g) ogórek marynata do ryżu glony nori wasabi sezam Składniki do marynaty: ocet ryżowy (3,5 łyżki), cukier (1,5 łyżki), sos sojowy (0,5 łyżki) Typ: Czas przygotowania: 50 minut Porcja na: 2 osoby Zaczynamy od ryżu, czyli płuczemy, aż woda przestanie mieć białe zabarwienie. Odcedzamy ryż po ostatnim płukaniu, […]

Ryżowe kuleczki z mozzarellą

Potrzebne składniki: 150 g białego ryżu długoziarnistego (czyli około 1,5 woreczka) 350-400 ml bulionu (może być z kostki) 125-150 ml białego wytrawnego wina (około pół szklanki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki 100 g sera mozzarella 1 jajko 2 łyżki stołowe bułki tartej 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek przyprawy (sól, pieprz […]

Zupa szpinakowo-ryżowa z curry

Składniki: wywar jarzynowy lub z mięsa 100 g ryżu 80 g szpinaku świeżego 1 cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 – 2 łyżki śmietany 0.5 łyżeczki curry sól, pieprz, olej do podania: żółty ser, zielenina, Przygotowanie: Gotuję wywar, odcedzam, opcjonalnie odławiam jakąś jedną marchew. Cebulę i czosnek siekam drobno i szklę kilka (4 – […]

Risotto na ostro

Składniki: 100 g boczku 400 g wątróbki 2 czerwone papryki 150 g długoziarnistego ryżu 2 łyżki mąki sól 2 cebule ½ łyżeczki pieprzu 1 konserwowy ogórek 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki posiekanej papryki 1/8 l bulionu mięsnego Ryż gotować w 1l posolonej wody pod przykryciem przez 16 min. Odcedzić i pozostawić do obcieknięci. Wątróbkę […]

Minestrone genueńska

Składniki: 2 ziemniaki 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g zielonego groszku 3 marchwie i selery z nacią 200 g kabaczka 200 g boczku albo bekonu ½ główki małej włoskiej kapusty 200 g ryżu 2 łyżki oleju po 1 łyżce: (szałwii, estragonu, natki pietruszki) 150 g starego sera, pieprz i sól Pokrojony boczek wsypać do […]

Ryż z jabłkami

Smaczny obiad dla osoby odchudzającej się, który zasmakuje również dzieciom. Składniki 1 osoba ryż 1 szklanka jabłko 2 sztuki mleko 1,5% 450 ml sól 1 szczypta Stevia rebaudiana 1 łyżeczka cynamon 1 szczypta białko z jaja kurzego 1 sztuka Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 20 min Łączny czas: 25 min Sposób przygotowania Ryż gotować […]

Arancini di riso / Ryżowe pomarańczki

Produkty: 2.5l bulionu mięsnego (może być wołowy) 1 cebula 1kg ryżu (arborio) 3 jajka 1 torebka szafranu 20 dag żółtego sera w kostce 500gr mięsa mielonego (może być wołowo – wieprzowe lub wołowe) 1 torebka mrożonego groszku 200gr salsy pomidorowej (jak na spaghetti) 150gr sera tartego (np parmezanu) mąka bułka tarta 10dkg masła sól, pieprz […]