Smoothie

Kiedy męczą nas upały niezbędne jest zwiększenie podaży płynów. Sięgnijmy więc po coś wyjątkowego i smacznego bazując na świeżych, sezonowych owocach! Smoothie to kompozycja idealna. Składniki: * Truskawki 10 sztuk * Banan 1 sztuka * Białe wino 1/3 szklanki * Kostki lodu 10 sztuk * Kilka listków mięty Sposób przygotowania: Lód należy zmiksować na miazgę, […]

Naleśniki szpinakowe z truskawkami

Składniki: Ciasto naleśnikowe: * 1 łyżka mąki pszennej * 100 ml mleka 0,5% * 1 jajko * 1 łyżeczka cukru trzcinowego * 50 g szpinaku * 1 łyżeczka oliwy z oliwek Mus waniliowo-truskawkowy: * 1 żółtko * 1 łyżeczka cukru trzcinowego * 1 łyżeczka cukru waniliowego * 50 g serka mascarpone * 7 truskawek Z […]

Naleśniki z pomarańczami

Danie, które jest proste w wykonaniu i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Proste, znane smaki w sam raz na weekendowe śniadanie, lub deser. Dość niskokaloryczne (jak na deser) – naleśniki smażone bez tłuszczu na patelni teflonowej wychodzą puszyste i lekkie, świeże pomarańcze, podkręcone naszymi ulubionymi przyprawami, dodają orzeźwiającego smaku. Jeśli mamy ochotę – możemy zrobić […]

Makowiec z jabłkami

  Jest to ciasto trochę inne, bo bez mąki. Składniki: 3 szklanki maku 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/3 margaryny 9 jajek 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki kakao rodzynki 60 dag jabłek Wykonanie: Białka ubić z cukrem + żółtka. Dodać margarynę i dalej ubijać. Dodać mak 2 razy, przekręcony przez maszynkę, mannę, […]

Antycholesterolowa bomba z grejpfrutem

Składniki: 1 czerwony grejpfrut pół awokado mały ziemniak jasna część pora sok z połowy cytryny 1 łyżka kiełków pszenicy pół szklanki jogurtu naturalnego kilka listków sałaty sól pieprz Ziemniaka ugotować w łupinach, obrać i pokroić w sporą kostkę. Obrany grejpfrut podzielić na cząstki. Obrane awokado pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić […]

Placki jabłkowe

SKŁADNIKI: – 3 jajka -3/4 szklanki mąki razowej Lubella lub otrąb -płaska  łyżeczka proszku do pieczenia -odrobina mleka -szczypta soli – 2 jabłka -słodzik -cynamon Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli i ok. 5 rozgniecionymi tabletkami słodziku, w osobnym naczyniu mieszkamy mąkę z proszkiem do pieczenia  i  żółtkami  dodajemy odrobine mleka aby ciasto było […]

Jabłka z żurawiną

Składniki 8 jabłek 1 szklanka żurawin 8 łyżeczek cukru 3 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania Z jabłek usuń ziarna, wypełnij żurawiną i posyp cukrem. Następnie ułóż je na zimnej patelni Zepter i postaw ją na źródle ciepła nastawionym na niską temperaturę. Kiedy wskaźnik termokontrolera wskaże środek zielonego pola, wyłącz źródło ciepła. Przed podaniem posyp jabłka […]

Kaczka z jabłkami

Składniki kaczka 1,5 kg jabłek, 5 ząbków czosnku, Sól, majeranek Sposób przygotowania Jabłka obrać, pokroić w ósemki i posolić. Dodać dużo majeranku oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Kaczkę natrzeć obficie solą i majerankiem, nafaszerować częścią jabłek. Przygotowane mięso ułożyć w brytfannie obkładając resztą jabłek. Piec w piekarniku w 200 stopniach. Na każde 50 dag kaczki […]

Malinowa pianka z czekoladowo-orzechowym spodem

Składniki: Spód czekoladowo-orzechowy: 100g ciemnej czekolady (70% kakao) 100 ml śmietany 30% 25 g orzechów włoskich 25 g pistacji Pianka malinowa: 500 g malin 3 łyżki wody 1,5 łyżeczki żelatyny 300 ml ubitej śmietany 100 ml cukru 50 ml wody Sposób przygotowania: Spód: Czekoladę drobno posiekaj, nastepnie zagotuj śmietanę, polej nią czekoladę i mieszaj, aż […]

Knedle z owocami

Składniki: 800 g ziemniaków, obranych 500 g owoców (np. śliwek bez pestek, truskawek, wiśni, moreli itd.) 200 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1 jajo 3 -4 łyżki cukru 0.5 łyżeczki cynamonu sól Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam je, robię z nich puree i odstawiam na jakiś czas, aby masa […]