Filety drobiowe w cieście

4 łyżki zmielonych otrębów owsianych 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, sól filet z kurczaka lub indyka Pierś drobiową kroimy lub rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy. Zmielone otręby mieszamy z jajkiem i jogurtem. Kotlety obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzaną patelnię teflonową.

Paprykarz cielęcy

1kg cielęciny 1 cebula 2 czerwone papryki przecier pomidorowy bez cukru ziele angielskie liść laurowy trochę ciemnego sosu sojowego kostka rosołowa sól pieprz słodka papryka Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Podobnie postępować z cebulą i papryką. Mięso przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym,odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie mocno rozgrzać patelnie teflonową lub […]

Faszerowany filet z indyka

filet z indyka 5 jaj na twardo pęczek szczypioru kilka łyżek serka homogenizowanego 0% przyprawa wg uznania sól pieprz Filet z indyka nacinamy tworząc kieszeń. Nacieramy przyprawami, także od środka. Odstawiamy na 30 min. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Schładzamy i kroimy bardzo drobno. Dodajemy posiekany szczypiorek, serek i sól, pieprz.  Nadziewamy filet. […]

Tosty z chudą wędliną

1 serek wiejski (o obniżonej zawartości tłuszczu) 2 łyżki otrąb owsianych 1 jajko przyprawy wg uznania (np.  suszona cebula) sól 2-4 plasterki chudej wędliny Serek wiejski, otręby, jajko i przyprawy dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Połowę przygotowanej masy kładziemy na rozgrzany sandwicher, kładziemy po 1-2 plasterku wędliny, przykrywamy pozostałą masą. Tostujemy około 8-10 minut.

Chińszczyzna

mieszanka chińska (mrożona) 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku sos sojowy 1 łyża skrobi kukurydzianej przyprawa do kurczaka Filet z piersi z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić w cienkie paseczki. Dodać łyżkę sosu sojowego, przyprawę do kurczaka, curry  i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce. Następnie smażyć filety na […]

Nuggetsy z kurczaka

2 filety z piersi kurczaka 4-5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego 3 łyżki otrębów owsianych 2 ząbki czosnku sól, pieprz przyprawa do kurczaka (lub inne – wg uznania) Filet z piersi kurczaka pokroić  na większe kawałki, nie rozbijać. Serek homogenizowany wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zamarynować w tym mięso, odstawić do lodówki na […]

Bitki wołowe

kilka plastrów chudej wołowiny garść suszonych grzybów 1-2 cebule liść laurowy ziele angielskie lubczyk pieprz sól inne przyprawy (wg uznania) Mięso wołowe rozbić. Podsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni teflonowej. Grzyby (wcześniej namoczone) przelać do garnka wraz z wodą, w której się moczyły. Dodać drobno pokrojoną cebulę i mięso. Przyprawić. Dolać trochę wody […]

Podudzia z kurczaka na kapuście kiszonej

podudzia z kurczaka (ilość wg uznania) około 1/2 kg kapusty kiszonej sól, pieprz 2-3 ząbki czosnku mielony kminek majeranek lubczyk inne zioła / przyprawy – wg uznania Podudzia z kurczaka (bez skóry) zamarynować w przyprawach, ziołach i przeciśniętym przez praskę czosnku. Kapustę kiszoną odcisnąć z wody. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na kapustę położyć zaprawione podudzia […]

Placki z piersi z kurczaka

Podwójna pierś z kurczaka 1-2 jajka łyżka skrobi kukurydzianej 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki protomajonezu (lub musztardy – wg uznania) sól, pieprz Pierś z kurczaka bardzo drobno pokroić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz  resztę składników. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nakładać łyżką w formie placków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku […]

Grillowane filety z udek z kurczaka

Filety z udek z kurczaka (lub udka z kurczaka bez skóry) 2- 3 ząbki czosnku sól, pieprz przyprawa do mięsa drobiowego lub grilla (lub inne przyprawy wg uznania) Filety z udek umyć i osuszyć. Zamarynować przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki na około godzinę. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu, co […]