Udka pieczone w ziołach z warzywami

Skład­niki: 4 udka oliwa z oli­wek sól i pieprz do smaku zioła pro­wan­sal­skie papryka czer­wona słodka i ostra cebula pokro­jona w piórka 3 mar­chewki śred­niej wiel­ko­ści pokro­jone w słupki 3 ogórki kiszone śred­niej wiel­ko­ści pokro­jone w słupki 2 jabłka (ćwiartki) Udka uło­żyć w naczy­niu żaro­od­por­nym, nasma­ro­wać oliwą z oli­wek a następ­nie posy­pać z każ­dej strony solą, […]

Zapiekanka makaronowa z szynką, papryką i szpinakiem

Skład­niki: 300 g maka­ronu świderki 200 g szynki w kawałku 1 czer­wona papryka 30 g świe­żego szpi­naku baby 2 ząbki czosnku oliwa z oli­wek sól pieprz 200 ml śmie­tany 30% 2 szczypty ziół pro­wan­sal­skich 1 jajko ser żółty Maka­ron ugo­to­wać al dente. Szynkę pokroić w słupki i pod­sma­żyć na oliwie. W mię­dzy­cza­sie w ron­delku pod­grzać śmie­tanę (nie […]

Papryka jalapeno z kurczakiem i serem, zawijana boczkiem

Składniki: – 12 dużych jalapenos, przecięte na pół i pozbawione nasion – 1 szklanka gotowanego kurczaka pokrojonego w drobną kostkę – 1/4 szklanki ostrego sosu – 1 łyżka roztopionego masła – 1/4 szklanki sera cheddar – 12 plastrów boczku Wykonanie: Umieścić jalapenos na blasze z przeciętej strony do dołu i piec przez 10 minut w […]

Szaszłyki drobiowe

0.5 kg filetów z kurczaka 1 łyżeczka kurkumy szczypta ostrej papryki pół łyżeczki zmielonego kminu pół łyżeczki zmielonej kolendry pęczek małych cebulek 2 beztłuszczowe jogurty pół cytryny sól, pieprz Filety z kurczaka pokroić na kawałki i włożyć do głębokiego naczynia. Dodać jogurt i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki aby się przegryzło […]

Gyrosowe kotlety

1filet kurczaka , 1 jajko , 1 płaska łyżeczka przyprawy do gyrosa, 3 łyżeczki otrąb owsianych, natka z pietruszki. Filet pokroić w drobną kosteczkę, jajko roztrzepać widelcem dodać do nich pokrojony filet , przyprawę , otręby , i natkę. Na patelnie teflonową nalać wody tak aby pokryła dno patelni. Wylać całą masę na patelnie, gotować […]

Kurczak ze szpinakiem

1 filet z kurczaka szpinak chudy ser biały 1 ząbek czosnku przyprawy wg uznania Filet z kurczaka nacieramy ulubionymi przyprawami i kroimy robiąc tzw „kieszonkę” Szpinak dusimy z odrobiną wody na patelni, dodajemy przyprawy, ser biały i wyciskany 1 ząbek czosnku. Do „kieszonki” wkładamy farsz ze szpinaku. Całość zanurzamy na chwilkę w jogurcie naturalnym. Wszystko […]

Kotlety rybne

1 kg filetów z ryby 2 jajka 6 łyżek otrębów owsianych 2 łyżki skrobi kukurydzianej cebula przyprawy wg uznania Rybę zmielić, dodać cebulę (najlepiej też mocno rozdrobnioną) . Dodać jajka, mąkę i otręby oraz przyprawy wg uznania. Wymieszać , jeśli konsystencja jest zbyt płynna to dodać otrębów. Smażyć na patelni teflonowej posmarowanej kilkoma kropelkami oleju […]

Kurczak w cieście

2 podwójne filety z kurczaka 4 jajka 8 łyżek otrąb owsianych 2  łyżki skrobi kukurydzianej 0.5 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka przyprawy wg uznania Filety rozbić, przyprawić do smaku. W osobnej misce wbić jajka, dodać zmielone otręby, skrobię, proszek i mleko. Wymieszać aż powstanie gęsta masa. Obtoczyć kawałki filetów w cieście. Kłaść na […]

Wołowe roladki

4 steki wołowe ok 400g  mielonego z indyka 4 ogórki korniszony (lub kiszone) 1 cebula (siekane na drobno) 2 ząbki czosnku (siekane na drobno) przyprawy według uznania Wołowinę rozbić tłuczkiem i przyprawić do smaku. Następnie przyprawić mięso mielone (przyprawy + cebula + czosnek), rozłożyć na steku, położyć ogórka i całość zawinąć. Rozłożyć roladki w naczyniu […]

Placuszki z wątróbki

20 dag wątróbki 1 udko kurczaka bez skóry 1 szklanka maślanki 1 marchewka 0,5 selera małego 1 mała pietruszka 0,25 pora 0,5 cebuli ząbek czosnku 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej przyprawy (sól, pieprz, majeranek) Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w maślance przez godzinę. Udko gotujemy z warzywami . Miękkie mięso studzimy i oddzielamy od kości. Wszystkie składniki […]