Makaron penne z marchewką

Składniki: 35 dag makaronu penne Sól Łyżka oleju 6 marchewek 8 dag masła 2 sardele Zielona pietruszka Czarny pieprz Wykonanie: Makarom penne ugotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. (Makaron ma być al dente). Marchewki obrać, dokładnie umyć i pokroić w plasterki lub słupki. Sardele oczyścić, dokładnie opłukać, drobno pokroić. Pokrojoną marchewkę dusić […]

Makaron z pieczarkami

Składniki: 20 sztuk makaronu ( bardzo duże muszle) 25 dag pieczarek 25 dag sera ricotta 5-7 dag szynki 2 cebule Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej Pół szklanki tartego parmezanu Zielona pietruszka 3 łyżki masła Puszka pomidorów Oliwa Czosnek Sól, pieprz Wykonanie: Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju, odcedzić. Cebulę obrać, […]

Makaron ziołowy

Składniki: 30 dag makaronu wstążki 5 łyżek oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęczki natki pietruszki Sól, czarny pieprz 20 dag koktajlowych pomidorów Wykonanie: Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody 6-7 minut z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzić i przelać zimną wodą, osączyć. Cebule oczyścić i pokroić w drobną kostkę i poddusić dolewając parę […]

Makaron z bazylią

Składniki: 25 dag makaronu muszelki (lub podobnego) 1 cebula 5 dag przetartych pomidorów 10 dag słodkiej śmietany 30% 2 małe cukinie 2 pęczki bazylii Oregano Sól, pieprz 2 łyżki masła 5 dag startego parmezanu Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie (około 9 minut), odcedzić, przelać na durszlaku zimną wodą i dobrze osączyć. Cebulę oczyścić, posiekać […]

Makaron z sosem mięsnym

SKŁADNIKI: 0,50 kg mąki pszennej Olej (4 łyżki) 2 jajka 2 cebule 1 łodyga selera naciowego 2 marchewki 35 dag mielonego mięsa 30 dag pomidorów Sól, pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 10 dag sera żółtego Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, 3 łyżki oleju, wymieszane jajka, i trochę mniej niż pół szklanki letniej, […]

Makaron penne z mięsem

Składniki: 10 dag makaronu penne 5 łyzek chudego mięsa mielonego (drób, cielęcina) 1 jajko Cebula 1,5 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka oliwy Natka pietruszki Pół szklanki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku Suszona bazylia Sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Opłukać i posiekać drobno zieloną pietruszkę. Cebulę i natkę połączyć z […]

Zapiekany makaron

Składniki: O,5 kg makaronu spaghetti 2 pory 25 dag pomidorków koktajlowych 2 żółte papryki Pół pęczka zielonej pietruszki 4 jajka 12,5 dag żółtego sera (gouda) 0,20 litra śmietany Sól, pieprz Tłuszcz do wysmarowania blachy Wykonanie: Makaron gotować 10 minut w osolonej wodzie. Pory oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w plasterki dodać do spaghetti pod koniec gotowania. […]

Makaron z jabłkami w omlecie

Składniki: 25 dag makaronu spaghetti 7 łyżek oleju 15 dag mąki pszennej Szklanka mleka 1 jajko 20 dag wędzonej szynki 2 jabłka 2 cebule 0,30 litra białego wina 10 dag orzeszków piniowych 100 ml śmietany Pieprz, sos tabasco 2 średnie pomidory Zielona pietruszka Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z […]

Makaron w papryce

Składniki: 25 dag makaronu typu spaghetti 4 duże strąki papryki 1 kg pomidorów 1 pęczek bazylii 2 łyżki masła 2 cebule 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki startego parmezanu Sól, pieprz. Wykonanie: Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Pomidory z gałązką bazylii dusić z łyżką masła […]

Wstążki z krewetkami

Składniki: 20 dag zielonego makaronu wstążki Sól, łyżka oleju 1 pęczek szczypiorku 80 dag pieczarek 2 cytryny 20 dag oczyszczonych i obgotowanych krewetek Biały pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć. Szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, osuszyć i posiekać. […]