Zapiekanka makaronowa z szynką, papryką i szpinakiem

Skład­niki: 300 g maka­ronu świderki 200 g szynki w kawałku 1 czer­wona papryka 30 g świe­żego szpi­naku baby 2 ząbki czosnku oliwa z oli­wek sól pieprz 200 ml śmie­tany 30% 2 szczypty ziół pro­wan­sal­skich 1 jajko ser żółty Maka­ron ugo­to­wać al dente. Szynkę pokroić w słupki i pod­sma­żyć na oliwie. W mię­dzy­cza­sie w ron­delku pod­grzać śmie­tanę (nie […]

Spaghetti z cukinii

Skład­niki na 2 porcje: 1,5 cuki­nii 1 duża cebula 2 ząbki czosnku słoik domo­wego prze­cieru pomi­do­ro­wego papryczka chili 1/4 opa­ko­wa­nia maka­ronu spa­ghetti sól, pieprz do smaku po pół łyżeczki papryki słod­kiej, papryki ostrej, bazy­lii, ore­gano par­me­zan do posypania Umytą jedną cuki­nię pokroić w cie­niut­kie paseczki żeby wyglą­dały jak maka­ron spa­ghetti. Odłożyć. Na śred­niej patelni usma­żyć […]

Lazania klasyczna

SKŁADNIKI: 6 pła­tów maka­ronu lasa­gne masło do sma­ro­wa­nia naczy­nia 100 g sera żółtego startego MIĘSNY SOS POMIDOROWY: 1 mar­chew 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka roso­łowa 1 puszka pomi­do­rów kro­jo­nych w zale­wie ok. 500 g mięsa mie­lo­nego sól, pieprz SOS BESZAMELOWY: 50 g masła 50 g mąki 2 szklanki mleka gałka musz­ka­to­łowa sól Mar­chew […]

Zapiekanka z makaronem

Składniki potrzebne do zrobienia zapiekanki z makaronem: – makaron (np. w kształcie rurek) – ser żółty – sos pomidorowy – mięso mielone 60 – 70 dag – cebula – pieprz – sól – czosnek (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso mielone dusimy razem z cebulką. Dodajemy także soli i pieprzu, a pod koniec także trochę sosu pomidorowego, aby […]

Farfalle z cukinią

Składniki: 500 g makaronu 2 średniej wielkości cukinie 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku bazylia, oregano, tymianek sól, pieprz oliwa z oliwek parmezan do posypania Cukinię kroimy w kostkę lub półplasterki, solimy i odstawiamy na kilka minut aby zmiękła. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy […]

Spaghetti alla carbonara

Składniki: 250 g makaronu spaghetti 100 g pancetty (lub wędzonego boczku) ½ cebuli 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 jajka 30 sera pecorino (owczego) lub parmezanu pieprz, sól Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulkę, ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę pancettę. Wszystko podsmażamy na wolnym ogniu, do momentu aż pancetta będzie delikatnie chrupiąca […]

Makaron ze szpinakiem

Składniki: (porcja dla 2 osób) – ok 200g makaronu pełnoziarnistego penne – pół opakowania mrożonego szpinaku – 3 ząbki czosnku -jogurt naturalny -serek President  naturalny lub ziołowy -oregano, bazylii -pieprz i sól do smaku – różyczki brokuł do dekoracji (opcjonalnie) – starty ser żółty – parmezan   Pokrojony w kostkę czosnek rumienimy na dosłownie kilku […]

Makaron ze szpinakiem i serem gorgondzola

Składniki: 400 g szpinaku mrożonego, lub 200 – 300 g świeżego posiekanego drobno 100 g sera gorgondzola lub podobnego 80 – 100 g makaronu typu „kształtki” (rurki, świderki itp.) 1 cebula, posiekana drobno 1 – 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie) sól, pieprz, przyprawy i zioła oliwa lub olej Przygotowanie: Na patelni […]

Makaron z pieczarkami, kurczakiem i rukolą w śmietanie

Składniki: 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 200 g pieczarek, obranych i pokrojonych 50 – 70 g krótkiego makaronu typu świderki, rurki itp. 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, posiekana 4 łyżki śmietany 18% garść rukoli, pokrojonej drobno sól, pieprz, przyprawy (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn) olej do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzewam olej, […]

Spaghetti z sosem z białych trufli

Składniki dla 2 osób: 180-200g spaghetti 2 łyżki kremu z białych trufli 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine 2 łyżki śmietany drobno posiekana natka pietruszki sól świeżo mielony pieprz świeżo starty Parmigiano Reggiano lub Grana Padano Przygotowanie: Ugotuj makaron w dużym garnku, osolonej wodzie, al dente. Kiedy makaron jest ugotowany, odcedź i przelej 2 […]