Postna kapusta z grzybami

Składniki: 1 kg kwaszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów- najlepiej prawdziwki, ale niekoniecznie 10 dag masła sól pieprz Grzyby umyć, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Posiekać kwaszoną kapustę, włożyć do rondla, zalać taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Zagotować, zmniejszyć ogień. Kapustę gotować około 30 minut bez przykrycia. Namoczone grzyby […]

Makaron z pieczarkami, kurczakiem i rukolą w śmietanie

Składniki: 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 200 g pieczarek, obranych i pokrojonych 50 – 70 g krótkiego makaronu typu świderki, rurki itp. 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, posiekana 4 łyżki śmietany 18% garść rukoli, pokrojonej drobno sól, pieprz, przyprawy (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn) olej do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzewam olej, […]

Kurczak z pieczarkami, groszkiem i śmietaną

Składniki: 300 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki 200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, posiekana 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 łyżki groszku zielonego konserwowego 2 – 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, przyprawy (np. majeranek, oregano, bazylia, tymianek, sos sojowy) olej do […]

Wywar grzybowy

Składniki: 1200 ml wody 5 – 7 suszonych grzybów (ok. 20 g, dobra garść) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki, obrana i przekrojona wzdłuż 1 pietruszka, obrana i przekrojona wzdłuż 0.25 selera, obrany i pokrojony na pół 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziarna pieprzu 3/4 łyżeczki soli pieprz, przyprawy Przygotowanie: Grzyby […]

Zupa pieczarkowo-kurczakowa z makaronem

Składniki: wywar jarzynowy 400 g pieczarek, najlepiej drobnych, obranych i pokrojonych w plasterki 200 g piersi z kurczaka, pokrojona w kostkę 60 g drobnego makaronu, np. gwiazdki 1 cebula lub 2 – 3 dymki (ze szczypiorkiem), posiekane 3 łyżki szczypiorku (jak mamy dymki to już, wiadomo, niepotrzebne), posiekane sól, pieprz, przyprawy olej Przygotowanie: Wywar gotuję […]

Tagliatelle z pieczarkami, orzechami i kremem truflowym

Składniki: makaron tagliatelle (400g) 200g pieczarek 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek, pietruszka szklanka białego wytrawnego wina krem truflowy (1-2 łyżki) garść migdałów i orzeszków pinii sól i pieprz Przygotowanie: Grubo posiekać migdały, a następnie połączyć z orzeszkami pinii i wrzucić na kilka minut na patelnię aby się zarumieniły. Oczyścić pieczarki i opłukać w wodzie. […]

Sałatka pieczarkowa z groszkiem

Składniki sałatki pieczarkowej z groszkiem: 1 kg pieczarek 1 puszka zielonego groszku (robiłam też z konserwowym bobem, również pyszna) 4 jajka 3 ogórki kiszone mniejsza cebula lub kawałek pora sól pieprz koperek majonez   Przyrządzanie Myjemy dokładnie pieczarki, kroimy je dokładnie w plasterki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy jakieś 15 min. Jajka gotujemy na […]

Babeczki z farszem pieczarkowym

Aby zrobić babeczki z farszem pieczarkowym potrzeba : Składniki: – babeczki: – 50 dag mąki krupczatki – 25 dag masła roślinnego – jajo – sól – farsz: – 40 dag pieczarek – 2 łyżeczki majeranku – łyżka masła – sól Z mąki, masła roślinnego i jajka szybko zagnieść ciasto i wstawić je na godzinę do […]

Placki ziemniaczane z grzybami

Składniki: 50 dag ziemniaków 15 dag pieczarek 1 jajko Pęczek szczypiorku Sól, pieprz 6 łyżek tłuszczu Wykonanie: Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach tłuszczu. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszać z żółtkiem, dodać grzyby i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na […]

Knedle z pieczarkami

Składniki: 1 kg ziemniaków 25 dag maki 1 jajko Sól 40 dag pieczarek 2 cebule 1 żółtko 1-2 łyżki tartej bułki 2 łyżki masła Sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Po ugotowaniu przepuścić przez praskę, ostudzić. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, dodać jajko i mąkę. Zagnieść ciasto i wyrobić na gładką masę. Pieczarki […]