Ptysie z pieczarkami

Składniki: Ciasto ptysiowe: – 1 szklanka wody – 1/2 kostki margaryny – 5 jaj – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 szklanka mąki Farsz: – 50 dag pieczarek – 20 dag żółtego sera – 25 dag śmietany 18% – cebula – sól, pieprz Ciasto: wodę i margarynę podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia margaryny. Do […]

Omlet z tofu

pół kostki naturalnego tofu 1 cebula kilka pieczarek natka pietruszki / szczypiorek 2 jajka sól pieprz zioła (wg uznania) Jajka – żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Tofu i warzywa drobno pokroić, wymieszać z żółtkami, doprawić. Dodać pianę z białek. Całość wymieszać. Podzielić na 2-3 części i smażyć omlety na mocno rozgrzanej […]

Jajecznica z pieczarkami

2-3 jajka mała cebula kilka pieczarek sól/pieprz Cebulę i pieczarki drobno pokroić. Przełożyć na patelnię, lekko podlać wodą. Poddusić. Odparować wodę. Jajka wbić do miseczki, wymieszać. Przelać na patelnię, cały czas mieszać – aż jajka się zetną. Doprawić solą i pieprzem.

„Kawior” grzybowy

5 dag suszonych grzybów 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki serka homogenizowanego sól, pieprz jajko ugotowane na twardo zielona pietruszka (do dekoracji) Umyte grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie, po kilku godzinach (lub następnego dnia) ugotować, odlać i odparować wodę. Grzyby zmiksować z czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać z serkiem homogenizowanym. Wstawić do lodówki. Jajko drobno posiekać. […]

Indyk z imbirem i pieczarkami

Jeśli się odchudzasz, powinieneś jeść jak najwięcej chudego ale zdrowego mięsa. Oczywiście większość myśli wyłącznie o kurczaku, jednak nie zapominajcie że indyk również ma pyszne i bardzo zdrowe mięso, które powinniśmy wprowadzać do naszego codziennego menu. Oto przepis na indyka z pieczarkami i imbirem. – 180g piersi z indyka – 30g imbiru – 1 cebula […]

Bułeczki pieczarkowe

Jeśli nie macie co zrobić z pieczywem, które nie jest pierwszej świeżości, znajdziemy dla was idealny sposób na podanie z takich wczorajszych bułeczek pysznego dania chociażby śniadaniowego. Oto bułeczki z ciekawym farszem. Potrzebujesz: – 4 bułki kajzerki –  30dkg pieczarek – 2 cebule – jajko – 2 łyżki masła – 2 łyżki oliwy – trochę […]

Borowiki duszone w śmietanie

Składniki: 2 kg niedużych kapeluszy borowików 2 cebule 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany sól biały pieprz Czas przygotowania: ok. 40 min. Sposób przygotowania: Kapelusze borowików umyć i sparzyć wrzątkiem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i podlać wodą. Dusić ok. 20 min. Co jakiś czas przemieszać delikatnie, tak […]

Grzyby marynowane

Składniki: 1,5 kg świeżych grzybów 1 cebula 1 łyżka soli 1 litr wody do obgotowania grzybów Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 3 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe cebula pokrojona w krążki Czas przygotowania: ok. 1 h. Sposób przygotowania: Grzyby […]

Risotto z pieczarkami i żółtym serem

Potrzebne składniki: 1 szklanka ryżu długoziarnistego 100 g pieczarek 3 szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej albo warzywnej) pęczek natki pietruszki mała kostka sera żółtego pół cytryny 2-3 łyżki stołowe masła przyprawy (sól, pieprz) Pieczarki obieramy i obmywamy (nie trzymajcie pieczarek zbyt długo pod wodą bo szybko nią nasiąkają, najlepiej jest je obmywać gąbką […]

Pieczarki w pomidorach

Składniki: 3 kg pieczarek, 4 duże cebule, pieprz, sól, olej do smażenia, Na zalewę: 1 szklanka oliwy, 7 łyżek cukru, 1 łyżka vegety, 1 łyżka soli, 1 słoik przecieru pomidorowego, 2 l wody, 1 szlanka octu, kilka listków laurowych, ziele angielskie Na początku musimy umyć i osuszyć nasze pieczarki, następnie odkrajamy kapelusze od nóżek. Większe […]