Dziki łosoś z sosem czosnkowym

500 g dzwonków (lub filetów) dzikiego łososia 2-3 ząbki czosnku przyprawa do ryb Sos czosnkowy: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego beztłuszczowy serek homogenizowany 2 ząbki czosnku ewentualnie sól do smaku (wg uznania) Rybę rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę. Układamy w naczyniu żaroodpornym (bez […]

Pasztet rybny

500 g filetów rybnych (mintaj, dorsz – wg uznania) 2 jajka 1-2 cebule 2 łyżki otrębów owsianych chrzan sól, pieprz zioła (wg uznania) Rybę oczyścić, umyć, osuszyć. Zmielić razem z cebulą. Dodać jajka i otręby. Całość wymieszać z chrzanem i przyprawami. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub formy silikonowej). Wypełnioną masą keksówkę włożyć […]

Ryba po grecku

1/2 kg dowolnych filetów rybnych porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler 2-3 cebule mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz przyprawa do ryb Filety z ryby oprószyć przyprawą do ryb i ugotować na parze. Cebulę pokroić  w kostkę, zeszklić na patelni, lekko podlać wodą. Dodać oczyszczoną i drobno pokrojoną lub startą na tarce o grubych oczkach włoszczyznę. Dusić […]

Placki tuńczykowe (bez otrębów)

tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (1 puszka) 1-2 jajka cebula łyżeczka musztardy (np. Dijon, bez cukru) ząbek czosnku sól, pieprz (lub inne przyprawy wg uznania) szczypiorek Tuńczyka odsączyć z sosu, dodać łyżeczkę musztardy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, jajko i drobno posiekaną cebulę i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć z obu stron na mocno […]

Sushi nigri

Składniki Chrzan japoński – wasabi Płatki surowej lub wędzonej ryby Zakwaszony ryż shari Nori – arkusze wodorostów Typ: sushi z łososiem Czas przygotowania: 45 minut Porcja na: 2 osoby Uformuj z ryżu porcję rozmiarem przypominającą piłeczkę ping-pongową. Płatki z ryby posmaruj chrzanem japońskim. Umieść na rybie kulkę ryżu, następnie ostrożnie obróć wszystko – ryba powinna […]

Sushi nadias

Składniki Glony do sushi Filet z łososia Awokado Limonka Cytryna Kawior z łososia i czarny kawior Sól Biały pieprz Pasta wasabi Typ: sushi z owocami sushi z łososiem Czas przygotowania: 75 minut Porcja na: 2 osoby Najpierw łososia kroimy na plastry, których szerokość wyniesie około trzech centymetrów. Rybę układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny […]

Kulki sushi

Składniki 40 dag różnych gatunków wyfiletowanych ryb (na przykład łososia, tuńczyka, ryby maślanej) 250 gram ryżu do sushi Ocet ryżowy, sól i cukier na zaprawę do ryżu Chrzan Imbir Typ: sushi z łososiem Czas przygotowania: 40 minut Porcja na: 3 osoby Ta ciekawa odmiana tradycyjnego nigiri z pewnością sprawdzi się na każdym przyjęciu czy spotkaniu […]

Tortilla z Matjasem

Jeśli macie ochotę na nieco odmienne, dosyć oryginalne danie, które niekoniecznie jest skomplikowane jeśli chodzi o przyrządzenie, śmiało możecie wypróbować to proponowane przez nas. Potrzebujesz: – 220g filetów śledziowych Matjas – 80g ulubionej pasty kanapkowej o smaku suszonych pomidorów – tortille – suszone pomidorki – 2 papryczki pepperoni – świeże oregano Na początek należy oczywiście […]

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Zapewne lubicie na grillu oprócz tradycyjnego mięsa złapać również coś lekkiego, warzywnego i smacznego oczywiście. Najlepiej sprawdzają się oczywiście sałatki, zatem proponujemy dziś jedną z nich: – 2 puszki tuńczyka – 2 puszki fasoli białej – 1 duży ogórek – 1 cebula – sok z cytryny – 3 łyżki oliwy – sól, pieprz – natka […]

Ryba pieczona z ziołami

Składniki: (1 porcja) Karp (mały) 200g Pomidory (obrane ze skórki) 50g Cytryna -sok 10g Olej sojowy 4g Zielona pietruszka 5g Bazylia Koper Włoski Pieprz Ziołowy Sól Przygotowanie: Oczyszczoną i opłukaną rybę natrzeć rozkruszoną uprzednio bazylią i koperkiem. Oprószyć solą i pieprzem ziołowym, skropić sokiem z cytryny, pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Podzielić na dzwonka […]