Sałatka z tuńczykiem, brokułami, rzodkiewką i grzankami

Skład­niki na 2 porcje: pół opa­ko­wa­nia mie­szanki sałat 3 rzod­kiewki ok. 100 g tuń­czyka w kawał­kach w oli­wie pół bułki 1/3 bro­kuła sól, pieprz mio­dowy winegret: 4 łyżki oliwy (może być z puszki po tuń­czyku) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i pieprz Sałatę umyć i osu­szyć, wyło­żyć na talerze. Dodać pokro­joną […]

Pieczeń surimi

1 opakowanie paluszków krabowych -surimi 8 jajek 3 łyżki twarożku do 4% tłuszczu natka pietruszki przyprawy wg uznania Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wlać do formy do pieczenia i piec 30min w piekarniku nagrzanym do 180C.

Placuszki tuńczykowe

puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka otrąb pszennych pieprz szczypta soli, przyprawa ziołowa grillowa 1 cebula 1 łyżeczka musztardyOdsączyć tuńczyka z zalewy, dodać  jajka i resztę składników. Dokładnie wymieszać, następnie kłaść na rozgrzanej patelni teflonowej.

Galaretka z tuńczykiem

1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 jajko natka pietruszki 0,5 kostki warzywnej sok z cytryny 0,5 litra gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny przyprawy wg uznania Tuńczyka odsączamy z zalewy i porcjujemy do miseczek. Jajko gotujemy na twardo, po ostygnięciu tniemy w plasterki i tez po kawałku wrzucamy do miseczek. Do każdej porcji […]

Jajka z łososiem

8 jajek 100g łososia wędzonego posiekany drobno koperek 3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, sól natka pietruszki (do dekoracji) Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy na połówki. Żółtka wydłubujemy i rozgniatamy razem z bardzo drobno posiekanym łososiem, jogurtem, koperkiem, pieprzem i solą. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą, formujemy kuleczki i wsadzamy w połówki białek. […]

Krewetki w sosie pomidorowym

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 opakowanie krewetek natka pietruszki mała cebula Krewetki rozmrozić, wrzucić na patelnię z cebulą, aż krewetki zrobią się białe. Do krewetek dodać koncentrat i wymieszać, trochę pogotować. Wyłożyć do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki.

Sałatka warzywna z tuńczykiem

1 puszka tuńczyka 2 jajka ugotowane na twardo 1 pomidor 1 świeży ogórek liście sałaty łyżeczka musztardy przyprawy wg uznania Liście sałaty dzielimy na kawałki, tuńczyka odsączamy, ogórek i pomidory kroimy w kostkę, jajka na ćwiartki. Wszystko mieszamy i doprawiamy.

Sałatka warzywna z makrelą

1 wędzona makrela 1 mała czerwona papryka 1 mały ogórek kiszony 1 łyżka jogurtu naturalnego cebulka ze szczypiorkiem parę liści sałaty przyprawy wg uznania Wędzoną makrelę układamy na liściach sałaty w postaci kawałeczków. Paprykę czerwoną i ogórka kiszonego kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na przemian z makrelą. To wszystko posypujemy pokrojoną drobno młodą […]

Pizza z łososiem

ciasto: 1 jajko 2 kopiaste łyżki serka homogenizowanego odtłuszczonego 3 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 50 ml mleka 0,5% troszkę drożdży szczypta soli dodatki na pizzę: trochę koncentratu pomidorowego oregano 1 cebulka 2 jaja ugotowane na twardo 60g wędzonego łososia 1/2 kostki chudego twarogu Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Jajko dzielimy na żółtko […]

Grillowane krewetki

surowe krewetki (ilość wg uznania) dużo czosnku cytryna Krewetki ”obrać”, wyczyścić, umyć. Zamarynować w przeciśniętym przez praskę czosnku i soku z cytryny. Przykryć, wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc ). Nabić na patyczki do szaszłyków. I grillować – w warunkach domowych – na patelni do grillowania lub w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym (serek homogenizowany, odrobina jogurtu, przeciśnięty […]