Składniki:

0,5 kg cynaderek cielęcych
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
Łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżka masła
Pół szklanki śmietany
Pół pęczka drobno pokrojonej natki pietruszki
Sól, ocet, cukier, pieprz

Wykonanie: Cynaderki dokładnie umyć, wymoczyć przez około 2 godziny w wodzie zakwaszonej octem, kilka razy wypłukać. Pokroić na skośne kawałki, obtoczyć w mące, posolić i posypać lekko świeżo zmielonym pieprzem. Na silnie rozgrzanym oleju, usmażyć cynaderki z każdej strony. Masło stopić, dodać resztę maki i ciągle mieszając zrobić zasmażkę, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku imbirem w proszku, solą, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do sosu włożyć mięso i jeszcze chwilę wszystko razem dusić (2-3 minuty). Podawać posypane zieloną pietruszką z ziemniakami.