SKŁADNIKI:

3 śred­nie cuki­nie
1/2 szklanki kaszy jagla­nej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 czer­wona papryka

1 łyżeczka: kur­kumy
ore­gano
papryki słod­kiej
kuminu
kolen­dry
1/3 łyżeczki ostrej papryki

1/2 puszki pomi­do­rów
150 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych
świeża natka pie­truszki
oliwa, sól, pieprz

Pie­kar­nik nagrzać do 180 st. C.

Cuki­nie prze­kroić wzdłuż na pół. Wydrą­żyć miąższ, zosta­wia­jąc ok. 1/2 cm skórki. Nasiona wyrzu­cić, miąższ odłożyć.

Cuki­nie dopra­wić solą, pie­przem, oliwą, uło­żyć na blaszce wyło­żo­nej np. folią alu­mi­niową i zapie­kać w pie­kar­niku przez 15 minut.

Ugo­to­wać kaszę jaglaną w 1 szklance oso­lo­nej wody.

Na patelni zeszklić na oli­wie pokro­joną w kosteczkę cebulę i pla­sterki czosnku. Dodać przy­prawy w proszku, posie­kaną papryczkę chili bez pestek, pokro­joną w kosteczkę czer­woną paprykę i miąższ cuki­nii. Sma­żyć wszystko przez ok. 5 minut.
Dodać roz­drob­nione pomi­dory z puszki i dusić przez ok. 3 minuty.
Dopra­wić solą, pie­przem i szczyptą cukru.

Kaszę jaglaną dodać do far­szu i następ­nie wyło­żyć do wgłę­bień cuki­nii. Poukła­dać pomi­dorki kok­taj­lowe na wierz­chu, dopra­wić solą i pie­przem i zapie­kać przez ok. 15 minut.

Można dodać pokro­joną w kostkę i pod­sma­żoną na patelni kieł­basę (wer­sja dla mię­so­żer­ców :) ).

Posy­pać natką pietruszki.